Artúr iszlám blogja

004. A nők (043-050. versek)

2022. november 16. 23:45 - Liberális Artúr

 

043. Ó, ti, akik hisztek! Ne közeledjetek az imához ittasan, csak akkor, ha már tudjátok, mit mondotok! És tisztátalanul se, kivéve, ha úton járók vagytok - míg meg nem mosakodtok. És ha betegek vagytok, vagy úton vagytok, avagy valaki közületek az illemhelyről jön, vagy nőt érintettetek s nem találtatok vizet akkor tiszta homokot használjatok! Simítsátok végig az arcaitokat és a kezeiteket. Bizony Allah Elnéző és Megbocsátó!

044. Vajon nem látod azokat, akik kaptak az Írásból a zsidók és a keresztények egy részt. A tévelygést vásárolják meg. És ők azt akarják, hogy ti eltévelyedjetek az Egyenes Útról.

045. Allah ismeri a legjobban az ellenségeiteket. Allah elégséges támogató! Allah elégséges segítő!

046. Azok közül, akik a zsidó vallást követik többen kiforgatják a szavakat a helyeikről. És azt mondják: "Halljuk és nem engedelmeskedünk!" Vagy: "Halljad hallhatás nélkül!" És: "Figyelj ránk raina." Így csavarják ki a nyelvükkel, a vallás ellen intézve a támadást. Ha azt mondták volna: "Halljuk és engedelmeskedünk", vagy "halljad" és "nézz ránk" az bizony jobb lenne nekik és ildomosabb is. Ám Allah elátkozta őket a hitetlenségük miatt. Bizony közülük csak kevesen hisznek.

047. Ó, ti, akiknek az Írás adatott!  Higgyetek abban, amit kinyilatkoztattunk, megerősítve ezzel azt, ami már régóta nálatok van, mielőtt még eltöröljük az arcokat s a hátukra helyeznénk azokat. Vagy mielőtt még megátkoznánk őket, ahogyan megátkoztuk a szombat ellen vétőket. Allah parancsa mindig végrehajtatik.

048. Allah nem bocsátja meg, hogy társítást kövessenek el Vele szemben. Ám megbocsátja azt, ami ezen kívül van, annak, akiknek akarja. Aki társítást követ el Allahhal szemben, az bizony hatalmas bűnt eszelt ki.

049. Talán nem láttad azokat, akik tisztának nyilvánítják magukat? Ám Allah azt tisztít meg, akit akar. És annyi jogtalanságot sem fognak elszenvedni, mint a datolyamagon lévő hártya.

050. Nézd hogyan koholnak Allah ellen hazugságokat! Ez bizony elégséges nyilvánvaló bűnnek!

Röviden: Imádkozni csak tiszta tudattal és testtel szabad;

Magyarázatok:

  • -

Szójegyzék:

  • -
Szólj hozzá!

004. A nők (034-042. versek)

2022. november 14. 08:10 - Liberális Artúr

 

034. A férfiak irányító támaszai a nőknek, mivel Allah előnyben részesített egyeseket közülük a másikkal szemben. És amiatt is, amit ők a javaikból költenek. A kegyes asszonyok engedelmesek és ügyelnek arra ami mások számára rejtett, amivel Allah vigyáz arra. És akiknek engedetlen természetétől tartotok, azokat intsétek először meg, majd kerüljétek őket az ágyakban, végül verjétek meg! Ha engedelmeskednek nektek, akkor ne keressetek ellenük más utat. Allah bizony Magasztos és Nagy.

035. Ha attól féltek, hogy a férj és a feleség között szakadás jöhet létre, akkor küldjetek egy döntőbírót a férfi családjából és egy döntőbírót a nő családjából. Ha ők ketten a békülést akarják, úgy Allah is ehhez fog erőt adni közöttük. Allah bizony a Tudó és a mindenről tudással Bíró.

036. És szolgáljátok Allahot, és ne kövessetek el semmilyen társítást Vele szemben! A szülőkkel a helyes módon járjatok el és a rokonokkal, az árvákkal és a szegényekkel, a rokonszomszédsággal és az idegen szomszédsággal, a meghitt társsal, az úton lévővel és azokkal, akiket a jobbotok birtokol. Allah nem szereti a gőgös büszkélkedőt.

037. Sem azokat, akik fösvénykednek és azt parancsolják az embereknek, hogy ők is legyenek fösvények. És eltitkolják azt, amit Allah adott nekik az Ő túláradó kegyelméből. A hitetleneknek megalázó büntetést készítettünk elő!

038. Sem azokat, akik azért költik a javaikat, hogy az emberek őket nézzék, holott ők nem hisznek Allahban, sem pedig a Feltámadás Napjában. És akinek a sátán a barátja, milyen rossz barátra tett az szert.

039. Mi baj származna abból, ha hinnének Allahban s a Feltámadás Napjában és adakoznának abból, amivel Allah látta el őket? Allah tudomással bír róluk.

040. Allah egy porszemnyi jogtalanságot sem fog elkövetni. És ha az valami jótett volt, megduplázza azt és a Tőle származó hatalmas jutalmat adja.

041. És hogyan is lesz, midőn minden egyes közösségből előhozunk egy tanút. És előhozunk téged Mohamed tanúul ezek ellen.

042. Azon a napon, akik hitetlenek voltak és engedetlenkedtek a Küldöttel szemben azt kívánják bárcsak elnyelné őket a föld. De nem rejthetnek el Allah előtt semmi elmondanivalót.

Röviden: A férfiak dolga a javak megszerzése, a nőké a menedzselése; a javakat ne sajnáljuk helyes dolgokra költeni, de ne kérkedve tegyük ezt, hiszen ezzel az emberek elismerését keressük az isteni helyett.

Magyarázatok:

  • "A kegyes asszonyok engedelmesek és ügyelnek arra ami mások számára rejtett, amivel Allah vigyáz arra" - értsd: a háztartás anyagi és erkölcsi állapotára.
  • "És akiknek engedetlen természetétől tartotok, azokat intsétek először meg, majd kerüljétek őket az ágyakban, végül verjétek meg!" - Nyilvánvalóan ellentmondásos versnek számít korunkban, de természetesen ez sem úgy értendő. Ennek is elsősorban az az oka, hogy a verés szó eredetije, a "dad ra ba" egy sokrétű arab szó, amely valóban jelenthet verést is, de egyrészt ez indokolt lehet arányos méretű bűn esetén, másrészt valószínűbb, hogy csak jelképes meglegyintésről van szó (pl. zsebkendővel), mert a verésnek ellentmondanának az iszlám hagyományai. A szó azonban jelenthet távozást is vagy egyszerűen csak tettet.

Szójegyzék:

  • -
Szólj hozzá!

004. A nők V. (026-033. versek)

2022. június 26. 23:06 - Liberális Artúr

 

026. Allah meg akarja nektek magyarázni mi a törvényileg engedélyezett és mi a tiltott és meg akarja mutatni nektek azok szokásos hagyománya alapján, akik előttetek éltek. És kiengesztelődve akar felétek fordulni. És Allah Tudó és Bölcs.

027. Allah kiengesztelődve akar felétek fordulni. Ám azok, akik a vágyaikat követik hatalmas elfordulással akarnak letérni.

028. Allah könnyíteni akar rajtatok, hiszen az ember gyengének teremtetett.

029. Ó, ti, akik hisztek! Ne pocsékoljátok el javaitokat egymás között haszontalanul, kivéve, ha olyan kereskedelemről van szó, amelyről kölcsönösen megállapodtatok. És ne öljétek meg egymást! Allah bizony irgalmas veletek.

030. Aki ellenségeskedésből és jogtalanságból teszi ezt, azt a Pokol tüzén fogjuk elégetni. Ez bizony könnyű Allahnak.

031. Ha elkerülitek azon nagy bűnöket, amelyektől eltiltattatok, Mi eltöröljük rólatok a rossz cselekedeteiteket. És kegyes bemenetet biztosítunk nektek a Kertbe.

032. És ne áhítozzátok azt, amivel Allah egyeseket előnyben részesített másokkal szemben! A férfiaknak is megvan a részük abból, amit szereztek és az asszonyoknak is megvan a részük abból, amit szereztek. Kérjétek Allahot, hogy részeltessen benneteket az Ő túláradó Kegyelméből! Hiszen Allah minden dolognak a Tudója!

033. Mindenkinek kijelöltünk örököst, akik jogosultak arra, amit hátrahagynak a szülők, a közeli rokonok, és azok, akikkel esküvel megerősített szálak kötnek össze. Adjátok meg nekik az ő részüket! Allah bizony minden dologra tanú.

Röviden: Az ember gyenge jellemű, ezért küzdjünk az az irigység ellen, és ne vegyük el jogtalanul mások tulajdonát és életét.

Magyarázatok:

  • -

Szójegyzék:

  • -
Szólj hozzá!

004. A nők IV. (023-025. versek)

2021. október 02. 15:43 - Liberális Artúr

 

023. Tilalmas a számotokra a házasságkötés a következőkkel: az anyáitok, a lányaitok, a nővéreitek, apai nagynénjeitek, anyai nagynénjeitek, fivéreitek lányai és nővéreitek lányai és azon anyáitok, akik szoptattak titeket. Továbbá testvéreitek, feleségeitek anyjai és a fogadott lányaitok, akik a ti gondnokságotok alatt vannak az asszonyaitoktól, akikkel már együtt éltetek. És ha még nem éltetek volna együtt velük, akkor ez nem róható fel bűnötökül. Tilalmas továbbá a ti ágyékotokból lett fiaitok feleségei és az is, hogy két leánytestvért együtt vegyetek feleségül, kivéve ha az már a régi időkben megtörtént. Allah bizony Megbocsátó és Irgalmas.

024. És tilalmasak a tisztességes férjes asszonyok, kivéve azokat a szolgálókat, akiket a jobbotok birtokol. Ez Allah előírása a számotokra. Mindaz, ami ezen kívül van az megengedett a számotokra, hogy tisztes - nem paráználkodó - házasemberekként keressetek feleséget a vagyonotokkal. És ha egyesekben örömötöket leltétek, úgy nekik adjátok át a megszabott jegyajándékot. És nem róható fel vétketekül az, amiben kölcsönösen megállapodtatok a megszabott jegyajándék átadása után. Allah bizony Tudó és Bölcs!

025. Aki nem képes közületek arra, hogy erényes hívő asszonyokkal kössön házasságot, az vegyen el azon hívő szolgálólányokból, akiket a jobbja birtokol. Allah jobban ismeri a ti hiteteket. Egyikőtök a másiktól van. Kössetek hát házasságot velük családjuk engedélyével! Adjátok meg nekik a fizetségüket illendő módon, amint az erényes, nem paráználkodó, asszonyoknak jár. Sem pedig olyanoknak, akik szeretőket tartanak. És ha a házasság révén erényes asszonyok lettek és azután követnek el paráznaságot, úgy a büntetés számukra annak a fele, mint az erényes szabad asszonyoké. Ez azoknak jár az ilyen házasság, akik félnek a bűn elkövetésétől közületek. Ám ha kitartóan állhatatosak vagytok az jobb nektek. Allah Megbocsátó és Irgalmas.

Röviden: Elnagyolva: tilos a szex családban és házasságon kívül, kivéve a rabszolgákkal.

Magyarázatok:

  • 24. vers: "tilalmasak a tisztességes férjes asszonyok, kivéve azokat a szolgálókat" - Mivel szolgákról van szó, ők értelemszerűen már nem voltak együtt ekkor egykori férjeikkel, csak tisztázásképpen.

Szójegyzék:

  • -
Szólj hozzá!

004. A nők III. (015-022. versek)

2021. október 01. 22:11 - Liberális Artúr

 

015. Azokkal szemben, akik az asszonyaitok közül paráznaságot követnek el, hívjatok ellenük négy tanút magatok közül! És ha tanúságot tettek tartsátok az asszonyokat a házakban, amíg a halál el nem ragadja őket. Vagy amíg Allah más utat nem ad nekik.

016. Vagy ha közületek ketten követik el ugyanazt, úgy büntessétek meg őket. Ám ha megbánást mutatnak és jó útra térnek, hagyjátok őket! Bizony Allah a Kiengesztelődő, Könyörületes.

017. Az Allahtól való kiengesztelődés csupán azokat illeti meg, akik a rosszat tudatlanságból fakadóan követik el, ám röviddel azután megbánást mutatnak. Velük szemben Allah kiengesztelődik. Allah Tudó és Bölcs.

018. Azoknak nem jár a kiengesztelődés, akik folyamatosan rossz tetteket hajtanak végre, mindaddig míg nem eljő valamelyikükhöz a halál. És akkor mondja: "Én most megbánást mutatok." És azoknak sem jár, akik hitetlenként halnak meg. Nekik fájdalmas büntetést készítettük elő!

019. Ó, ti, akik hisztek! Nem megengedett a számotokra, hogy örököljétek a feleségeket, az akaratuk ellenére. És az sem, hogy akadályozzátok őket az újabb házasságban, csak azért, hogy elvehessetek valamit abból, amit korábban adtatok nekik. Kivéve, ha nyilvánvaló bűnös dolgot követtek el. Illendő módon bánjatok velük! Ha viszolyogtok tőlük, talán olyan valamitől viszolyogtok, amibe Allah sok jót tett.

020. Ha egy asszony helyére új asszonyt akartok venni és az egyiküknek már adtatok ajándékot, ne vegyetek abból vissza semmit! Vajon visszavennétek-e szégyenszemre és nyilvánvaló bűnként?

021. Hogyan vehetnétek azt vissza, hiszen egyikőtök a másikkal huzamosabb időt töltött és ők szilárd egyezséget vettek tőletek.

022. Ne vegyetek feleségül olyan asszonyokat, akiket apáitok vettek el, csak ha az a régi időkben történt. Fertelmes és bűnös dolog ez! És milyen rossz út!

Röviden: A paráznaságért büntetés jár, de ezért és általánosságban is bocsánatot lehet nyerni. Nem jár bocsánat azonban akkor, ha már csak közvetlenül a büntetés előtt kérnénk. A 19-22. versek leszámolnak néhány iszlám előtti arab házassági szokással, mint amilyen a nők megöröklése, szabadságuk korlátozása, a nők vagyonának kisajátítása vagy visszavétele, mostohák feleségül vétele.

Magyarázatok:

  • 15-16. vers: "tartsátok az asszonyokat a házakban, amíg a halál el nem ragadja őket" - A két vers egyben kezelendő, nem halálra kell éheztetni a parázna asszonyt, hanem elzárni az ítéletvégrehajtásig. Fontos megjegyezni, hogy ezt a törvényt egy későbbi vers pontosítja. Erre azért volt így szükség, mert ahogy korábban is említettem már, túl gyors lett volna azonnal átnevelni a más szokásokon szocializálódott embereket.

Szójegyzék:

  • -
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása