Artúr iszlám blogja

002. A tehén XVII. (142-147. versek)

2021. május 14. 20:43 - Liberális Artúr

142. Az esztelen pogányok és képmutatók az emberek közül azt fogják mondani: "Mi fordította el a muszlimokat az imairányuk felől, amely felé eddig fordultak?" Mondd: "Allahé a napkelte és a napnyugta! Ő azt vezérel az Egyenes Útra, akit akar."

143. És Mi ekképpen benneteket a középúton járó, igazságos Közösséggé tettünk, hogy tanúk lehessetek az emberekkel szemben! És Mohamed tanú legyen veletek szemben. És az imairányt, amely felé fordultál, csupán azért rendeltük el, hogy megtudjuk, ki követi Mohamedet, és ki fordul el. Bizony súlyos dolog ez. Ám nem azok számára, akiket Allah vezérel. Allah nem olyan, Aki eltékozolná a hiteteket. Bizony Allah az emberekkel Irgalmas és Könyörületes.

144. Bizony Mi látjuk orcád fordulását az ég felé. És Mi egy olyan imairány felé fordítunk téged, amellyel elégedett leszel. Fordítsd hát az orcádat az al-Maszdzsid al-Haram felé! És bárhol is vagytok, fordítsátok arcotokat feléje! És azok, akiknek a Könyv adatott, ők tudják, hogy ez az Igazság az ő Uruktól származik. És Allah nem hanyagolja el azt, amit ti tesztek.

145. És, ha azoknak, akiknek az Írás adatott, mindenféle jelet is mutatnál, akkor sem követnék a te imairányodat, és te sem követed az ő irányukat. És közöttük sem követi egyik a másik imairányát. És, ha te követnéd az ő vágyaikat azután, hogy a Tudás elérkezett hozzád, akkor te a bűnösök közül való volnál.

146. Bizony azok, akiknek az Írást adtuk ismerik őt, ahogyan gyermekeiket is ismerik. Ám egy csoport közülük elrejti és tagadja az Igazságot, holott ők tudják azt.

147. Ez az Igazság a te Uradtól való. Ne tartozz hát azok közé, akik kételkednek!

Röviden: Továbbra is elsősorban az egyistenhívők eltévedése és győzködése a fő téma, ezúttal az imairányok révén.

Magyarázatok:

  • A 142. vers a megértés szempontjából a leglényegesebb: kezdetben a muszlimok Jeruzsálem irányába fordultak az imádkozás során, majd az anekdota szerint ima közben érkezett a kinyilatkoztatás, hogy mostantól Mekka felé kell fordulni.

Szójegyzék:

  • Közösség: A muszlimok közössége, amely a törzsi, etnikai, nemzeti közösségek felett áll.
  • al-Maszdzsid al-Haram: A mekkai nagymecset a Kába köré épült és folyamatosan terjeszkedik, így mára a világ egyik legnagyobb épülete.
  • Tudás: A köznapi értelemben vett tudásnál szélesebbkörű és mélyebb, vallással átitatott tudás.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr4616559096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása