Artúr iszlám blogja

Tévhitek: Iszlám (bővülő poszt)

2021. április 14. 10:36 - Liberális Artúr

Előszó: Nem elítélhető módon a nyugati ember alig tud valamit az iszlámról (és nem mellesleg még a kereszténységről is), aminek amúgy sincs jó marketingje számos okból kifolyólag. Van azonban több gyűlölködő oldal, ami vagy butaságból vagy aljasságból tévesen állít az iszlámról dolgokat, és a tudatlanságából kifolyólag a nyugati ember ezeket az állítások simán elhiszi, hiszen ezeket logikusan felépítve, idézetekkel, tényekkel látják el, hogy meggyőzőek legyenek. A Gyakori kérdések nevű oldalon is gyakran futok bele efféle érvekbe, ezeket szeretném most összegyűjtve javítani, pontosítani, cáfolni őket, hogy legyen mire hivatkozni, bár angol nyelvű megfelelők már vannak.

Fontos megjegyzés: Kifejezetten az iszlámra fogok fókuszálni. Nem releváns, hogy általában milyenek az arabok, mennyi igazságtalanságot követtek el a történelem folyamán vagy napjainkban muszlimok, milyen a gazdasági/politikai/társadalmi képe jelenleg egy-egy muszlim többségű országnak.

Röviden az iszlámról: Az iszlám szerint egy mindenható isten van, aki ugyanaz, mint a kereszténység és más vallások istene, tehát egy keresztény is jó úton jár, a Biblia is szent könyv, és a Koránt tekinti az utolsó, végleges kinyilatkoztatásnak, ami elég sok bibliai történetet is magába foglal. Nagy különbségek nincsenek, de a lényegi különbség abban van, hogy Jézus az iszlámban nem egy isten, hanem próféta, ami egy rakás keresztény alapvetést érint, de ezzel most nem foglalkozom. Csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy laikusan és elnagyoltan szólva az iszlám gyakorlatilag egy ökomenikus keresztény vallás és nem valami idegen dolog, hanem sokkal közelebb áll hozzánk, mint gondolnánk; tilos ölni, lopni, és segíteni kell a rászorulókat. Lássuk hát a gyakran felhozott vádakat:

  • Állítás: Mohamed pedofil
  • Tény: Mohamed egyik felesége a hagyomány szerint 9 éves volt
  • Magyarázat:  Bár látszólag ez nem az iszlámról szól, a felvetés jogos, hiszen Mohamed volt a legközelebb ahhoz, hogy tökéletes muszlim legyen. Itt szépen elmagyarázták, hogy mi a valóság; sok mindennel lehet árnyalni a helyzetet, de röviden a lényeg az, hogy a lány megéréséig nem "hálták el" a házasságot, tehát egészen biztosan nem volt pedofil. (És a házasságoknak amúgy sem a szex volt a funkciója, de ez egy másik téma.)

 

  • Állítás: A hitetleneket elnyomják különdóval
  • Tény: Létezik nem muszlimokra kivetendő adó
  • Magyarázat: Egy fontos részlet elmarad az állításból. A muszlimok egyik kötelessége az adakozás, többek között ezt és más kötelezettségeiket váltja ki a "hitetlenekre" kivetett adó, cserébe ugyanannyi szolgáltatásban is részesültek. Még ezt is ezernyi dolog árnyalja, a Wikipedián sok érdekesség van róla.

 

  • Állítás: A nem muszlimokkal szemben megengedett a hazugság
  • Tény: Létezik olyan helyzet, amikor a nem muszlimokkal szemben megengedett a hazugság
  • Magyarázat: A hangsúly itt értelemszerűen a helyzeten van. A történelmi kontextusa a dolognak az, hogy a muszlimokat kezdetben üldözték vallásuk miatt, ezért letagadhatták elfogóik előtt, hogy ők muszlimok lennének. Tehát, amennyiben egy muszlimnak veszélyben forog az élete a hite miatt, hazudhat arról, hogy ő muszlim, egyébiránt a hazugság ugyanúgy bűn.

 

  • Állítás: A nem muszlimokkal nem szabad barátkozni.
  • Tény: Egy vers szerint "A hívők ne fogadják a hitetleneket barátaikul, a hívők helyett!" (3:28)
  • Magyarázat: "Barát" helyett pontosabb szó lenne a támogató, védelmező, szövetséges. Valójában azt mondja, hogy inkább muszlimok támogatását keressük másoké helyett. A konkrét történelmi kontextus az volt, hogy Mohamed egy medinai riválisa zsidók támogatását kereste vele szemben, ennek pedig később egy a muszlimok első és egyetlen veresége lett a következménye.
Szólj hozzá!
Címkék: közélet

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr9516500862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása