Artúr iszlám blogja

004. A nők I. (001-010. versek)

2021. szeptember 29. 21:14 - Liberális Artúr

 

001. Ó ti emberek! Féljétek Uratokat! Aki egyetlen személyből, Ádámból teremtett meg benneteket és abból megteremtette feleségét, Évát és kettejükből sok férfit és sok nőt sokasított. És féljétek Allahot, Akire hivatkozva szoktátok egymást kérdezgetni! És óvakodjatok attól, hogy a rokonságot megszakítsátok! Bizony őrzőként áll felettetek.

002. Adjátok meg az árváknak az ő javaikat! És a rosszat ami nálatok van ne cseréljétek fel azzal a jóval ami náluk van! Ne habzsoljátok az ő javaikat a magatokéhoz téve azt! Bizony nagy bűn ez!

003. Ha attól féltek, hogy nem tudtok igazságosan bánni az árvákkal, úgy vegyétek feleségül azokat - az asszonyok közül - akik tetszenek nektek, kettesével, hármasával, négyesével! Ám ha attól féltek, hogy nem tudtok igazságosak lenni, akkor csak egyet, vagy azt a szolgálót, akit a jobbotok birtokol. Ez közelebb van ahhoz, hogy ne járjatok el igazságtalanul.

004. Adjátok oda az asszonyoknak a hozományukat ajándékként jó szívvel! És ha ők úgy találják jónak, hogy átengednek nektek abból egy részt abban az esetben használjátok azt haszonnal, egészséggel.

005. A gyengeelméjűeknek ne adjátok oda a javaitokat, amelyeket Allah nektek adott megélhetésül. Abból tápláljátok őket és ruházzátok is! Illendő szavakat mondjatok nekik!

006. Vessétek próbának alá az árvákat értelmüket vizsgálva, míg el nem érik a házassági kort. Ha az érettséget tapasztaljátok a részükről, akkor adjátok át nekik a javaikat! És ne pocsékoljátok el azt túlzó és sietős módon attól félve, hogy nagykorúak lesznek. Aki gazdag az legyen önmegtartóztató! Aki pedig szegény az illendő módon nyúljon hozzá! Miután átadtátok nekik a javaikat, állítsatok tanúkat hozzájuk! Allah elégséges számon Kérő.

007. A férfiaknak jár egy rész abból, amit a szülők és a közeli rokonok hagynak hátra. És a nőknek is egy rész jár abból, amit a szülők és a közeli rokonok hagynak hátra. Legyen az kevés avagy sok, törvényileg elrendelt részként.

008. Ha a hagyaték felosztásánál rokonok, árvák és a szegények vannak jelen, gondoskodjatok róluk belőle! És illendő szavakat mondjatok nekik!

009. Féljenek azok, akik ha hátrahagynának gyenge utódokat, akiket félteniük kellene. Féljék hát Allahot! És helyénvaló beszédet mondjanak!

010. Bizony azok, akik bűnös módon pazarolják el az árvák javait, ők tüzet fognak enni a gyomrukban. És a Pokol lángoló tüzén fognak égni.

Röviden: A szúra állítólag az uhudi csata után lett kinyilatkoztatva, ahol rengeteg muszlim meghalt és így szükségessé vált rendelkezni az özvegyekről, árvákról, hagyatékról. A versek arra szólítanak fel, hogy az árvák vagyonát őrizzük meg nagykorúságukig, a feleségek anyagi függetlenségét tartsuk tiszteletben, az örökségeket igazságosan osszuk el.

Magyarázatok:

  • 8. vers: " Ha a hagyaték felosztásánál rokonok, árvák és a szegények vannak jelen" - Csak a tisztázás végett: ha nincs örökös, akkor a hagyatékot távolabbi rokonoknak, rászorulóknak adható.
  • 9. vers: "Féljenek azok, akik ha hátrahagynának gyenge utódokat, akiket félteniük kellene." - Értsd: Féljenek a végrehajtók, akik másokkal kibabrálnának, hogy velük ne babráljanak ki.

Szójegyzék:

  • -
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr3216702760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása