Artúr iszlám blogja

002. A tehén XXVIII. (222-228. versek)

2021. június 02. 21:46 - Liberális Artúr

222. Kérdezni fognak téged a menstruációról. Mondd: "Csapás az! Így tartsátok magatokat távol a menstruáló asszonyoktól, és ne közeledjetek hozzájuk, amíg meg nem tisztulnak! Ha megtisztultak, akkor közeledjetek hozzájuk olyan módon, ahogyan Allah megparancsolta azt nektek." Allah szereti a megbánásra készeket és azokat, akik megtisztulnak.

223. Asszonyaitok szántóföld nektek. Menjetek a szántóföldetekre, ahogyan csak akartok. Küldjetek előre a magatok számára jót és féljétek Allahot! És tudnotok kell, hogy találkozásotok lesz Vele. Hirdess örömhírt a hívőknek!

224. Ne tegyétek meg Allah Nevét akadállyá azon esküvéseitekben amelyek arra irányulnak, hogy kegyesen cselekedjetek és istenfélők legyetek, és hogy az emberek között a javulást szolgáljátok. Allah a Halló és a Látó!

225. Allah nem sújt benneteket büntetéssel az esküvésetekben található üres beszédért. Ám azért büntet meg benneteket, amit a szívetekben szereztetek meg. Allah a Megbocsátó és a türelmesen Kegyelmes.

226. Azoknak a férfiaknak, akik megesküdtek, hogy a feleségeiktől tartózkodnak négy hónap várakozás íratott elő. Ám, ha ettől visszatérnek - úgy Allah Megbocsátó és Könyörületes.

227. Ám ha a válást határozták el, úgy Allah a Halló és a Látó.

228. Az elvált asszonyoknak három hónapi tisztulást kell magukban kivárniuk. És nem megengedett a számukra, hogy elrejtsék azt, amit Allah megteremtett a méheikben - ha hisznek Allahban és a Feltámadás Napjában. A férjeiket illeti meg leginkább az, ha ekkor visszafogadják őket, ha a férfiak a javulást akarják. Az asszonyoknak ugyanaz a bánásmód jár, mint ami számukra kötelező - a helyes módon. Ám a férfiak egy fokkal felettük állnak. És Allah a Hatalmas és a Bölcs.

Röviden: A 222-223. versek a szexet szabályozzák be némileg, a 224. verstől kezdve a válás mikéntjeiről esik szó.

Magyarázatok:

  • A 222. versben a "csapás" a férjnek jelenten kárt, ha közösülne menstruáló feleségével, nem a menstruáció a csapás.
  • A 223. versben az "ahogyan csak akartok" manapság nemi erőszaknak hangozhat, a pontosabb jelentése "ahogyan csak szabad", mert a medinai babona szerint a kutyapóz árthatott a születendő gyereknek.
  • A 226. vers a válásra utal. Egy férfi többek közt úgy válhatott el, hogy esküt tett, hogy négy hónapig nem szexel. Négy hónap után joga volt a feleségnek vagy a férjnek elválni, de ha a férj meggondolta magát hamarabb, akkor adakoznia kellett a szegényeknek.
  • A 228. versben 2021-ből megint csúnyának hangozhat a "férfiak egy fokkal felettük állnak", de ez sem általánosságban értendő. Bár nem találtam meg a kielégítő választ, valami olyasmiről lehet szó, hogy a közösen szerzett vagyon nagyobb része illeti a férjet válás esetén.

Szójegyzék:

  • -
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr5916578920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása