Artúr iszlám blogja

004. A nők (034-042. versek)

2022. november 14. 08:10 - Liberális Artúr

 

034. A férfiak irányító támaszai a nőknek, mivel Allah előnyben részesített egyeseket közülük a másikkal szemben. És amiatt is, amit ők a javaikból költenek. A kegyes asszonyok engedelmesek és ügyelnek arra ami mások számára rejtett, amivel Allah vigyáz arra. És akiknek engedetlen természetétől tartotok, azokat intsétek először meg, majd kerüljétek őket az ágyakban, végül verjétek meg! Ha engedelmeskednek nektek, akkor ne keressetek ellenük más utat. Allah bizony Magasztos és Nagy.

035. Ha attól féltek, hogy a férj és a feleség között szakadás jöhet létre, akkor küldjetek egy döntőbírót a férfi családjából és egy döntőbírót a nő családjából. Ha ők ketten a békülést akarják, úgy Allah is ehhez fog erőt adni közöttük. Allah bizony a Tudó és a mindenről tudással Bíró.

036. És szolgáljátok Allahot, és ne kövessetek el semmilyen társítást Vele szemben! A szülőkkel a helyes módon járjatok el és a rokonokkal, az árvákkal és a szegényekkel, a rokonszomszédsággal és az idegen szomszédsággal, a meghitt társsal, az úton lévővel és azokkal, akiket a jobbotok birtokol. Allah nem szereti a gőgös büszkélkedőt.

037. Sem azokat, akik fösvénykednek és azt parancsolják az embereknek, hogy ők is legyenek fösvények. És eltitkolják azt, amit Allah adott nekik az Ő túláradó kegyelméből. A hitetleneknek megalázó büntetést készítettünk elő!

038. Sem azokat, akik azért költik a javaikat, hogy az emberek őket nézzék, holott ők nem hisznek Allahban, sem pedig a Feltámadás Napjában. És akinek a sátán a barátja, milyen rossz barátra tett az szert.

039. Mi baj származna abból, ha hinnének Allahban s a Feltámadás Napjában és adakoznának abból, amivel Allah látta el őket? Allah tudomással bír róluk.

040. Allah egy porszemnyi jogtalanságot sem fog elkövetni. És ha az valami jótett volt, megduplázza azt és a Tőle származó hatalmas jutalmat adja.

041. És hogyan is lesz, midőn minden egyes közösségből előhozunk egy tanút. És előhozunk téged Mohamed tanúul ezek ellen.

042. Azon a napon, akik hitetlenek voltak és engedetlenkedtek a Küldöttel szemben azt kívánják bárcsak elnyelné őket a föld. De nem rejthetnek el Allah előtt semmi elmondanivalót.

Röviden: A férfiak dolga a javak megszerzése, a nőké a menedzselése; a javakat ne sajnáljuk helyes dolgokra költeni, de ne kérkedve tegyük ezt, hiszen ezzel az emberek elismerését keressük az isteni helyett.

Magyarázatok:

  • "A kegyes asszonyok engedelmesek és ügyelnek arra ami mások számára rejtett, amivel Allah vigyáz arra" - értsd: a háztartás anyagi és erkölcsi állapotára.
  • "És akiknek engedetlen természetétől tartotok, azokat intsétek először meg, majd kerüljétek őket az ágyakban, végül verjétek meg!" - Nyilvánvalóan ellentmondásos versnek számít korunkban, de természetesen ez sem úgy értendő. Ennek is elsősorban az az oka, hogy a verés szó eredetije, a "dad ra ba" egy sokrétű arab szó, amely valóban jelenthet verést is, de egyrészt ez indokolt lehet arányos méretű bűn esetén, másrészt valószínűbb, hogy csak jelképes meglegyintésről van szó (pl. zsebkendővel), mert a verésnek ellentmondanának az iszlám hagyományai. A szó azonban jelenthet távozást is vagy egyszerűen csak tettet.

Szójegyzék:

  • -
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr117883341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása