Artúr iszlám blogja

003. Joachim családja X. (092-101. versek)

2021. július 07. 00:01 - Liberális Artúr

092. Addig nem fogjátok a jámbor kegyességet elérni, amíg nem adakoztok olyan valamiből, amit ti magatok is szerettek. És akármit is adakoztok Allah arról tud!

093. Minden étel megengedett volt Jákob fiai számára kivéve az, amit Jákob tiltott meg a maga számára - azelőtt, hogy a Tóra lebocsáttatott volna. Mondd: "Hozzátok a Tórát és olvassátok azt fel, ha az igazat szólók közül valók vagytok!”

094. És azok, akik ezt követően hazugságot koholnak Allahhal szemben, azok a bűnösök.

095. Mondd Mohamed: "Allah igazat szólt! Kövessétek Ábrahám vallását egyenesként, ő nem tartozott a társítókhoz.”

096. Bizony az első az al-Maszdzsid al-Haram, amely az emberek számára emeltetett, az az, amely Mekkában van, áldottan és útmutatásként az emberek számára.

097. Világos jelek vannak benne. Olyanok, mint Ábrahám helye ahol imára állt fel. Aki belép abba, az biztonságban van. Allahhal szemben az emberek kötelessége az al-Maszdzsid al-Haramhoz való zarándoklat, ha módjuk van rá. Aki pedig hitetlenkedik, annak tudnia kell Allah nem szorul rá a világokra.

098. Mondd: "Ó zsidók! Miért hitetlenkedtek Allah Jeleivel szemben? Allah tanúja annak, amit ti tesztek!”

099. Mondd: "Ó zsidók! Miért fordítjátok el Allah Útjáról, azokat, akik hisznek? És azt akarjátok, hogy az ő útjuk ferde legyen, holott ti tanúsítók vagytok. Allah nem hanyagolja el azt, amit ti tesztek.”

100. Ó ti, akik hisztek! Ha engedelmeskedtek azok egy csoportjának, akik a Tórát kapták meg, akkor ők titeket, a hitetek után, hitetlenekké akarnak tenni.

101. Hogyan is hitetlenkedhettek? Holott Allah Jelei recitáltatnak nektek. És közöttetek van Mohamed. Aki Allahhoz ragaszkodik, az az Egyenes Úton vezéreltetik.

Röviden: A 92. vers a helyes adakozást definiálja, a 93-97. versek visszatérnek az ábrahámi gyökerekhez kiemelve azok helyességét a későbbi judaizmussal szemben. A 98. verstől pedig újra arra szólít fel, hogy kövessük a helyes iránymutatást.

Magyarázatok:

  • A hagyomány szerint a történelmi kontextusa az a verseknek, hogy egy zsidó költő egy este felidézte két, korábban ellenséges arab törzs ellentéteit, mire azok kis híján újra egymásnak estek volna, ha Mohamed nem lép közbe.

Szójegyzék:

  • -
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr4716614012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása