Artúr iszlám blogja

003. Joachim családja XVI. (149-155. versek)

2021. augusztus 16. 18:39 - Liberális Artúr

149. Ó ti, akik hisztek! Ha azoknak engedelmeskedtek, akik hitetlenkednek, akkor ők visszafordítanak benneteket és kárvallottan fogtok visszafordulni.

150. Ám Allah a ti Uratok! Ő a legjobb győzelemre segítő!

151. Azok szívébe, akik akik hitetlenkednek a rettegést fogjuk ültetni amiatt, hogy társítottak Allah mellé, amire Ő nem bocsáttatott le hatalmat. És a Pokol lesz a menedékük. Milyen szörnyű hely a bűnösöké!

152. Allah bizony betartotta a nektek tett ígéretét, midőn szörnyű csapást mértetek rájuk az Ő engedélyével, míg nem elernyedtetek, majd vita támad közöttetek a parancsot illetően, és ellenszegültetek, mindezt azután, hogy megmutatta nektek, amit szerettetek volna. Van közöttetek olyan, aki az evilági életet akarja és van olyan, aki a Túlvilágot. Majd elfordított benneteket tőlük, hogy próbának vessen alá benneteket. Ám már megbocsáttatott nektek. Allah a túláradó kegyelem Tulajdonosa a hívőkkel szemben.

153. És emlékezzetek midőn menekültetek és nem figyeltetek senkire és Mohamed mögületek hívott benneteket. És megjutalmazott Allah benneteket bánattal a bánatra, hogy megtanítson benneteket arra, hogy ne szomorkodjatok azért, amit elmulasztottatok és azért sem, ami elért benneteket. Allahnak tudomása van arról, amit ti tesztek.

154. Majd lebocsátott rátok, a bánat után, biztonságot álomként, amely az egyik csoportot közületek beborította, és egy másik csoport, amely csak saját magával volt elfoglalva - és Allahról a Dzsáhilijja korának vélekedésével, nem az Igazságnak megfelelő vélekedéssel vélekedtek.

  • Mondták: "Van-e valami részünk a dologban?"
  • Mondd Mohamed: "Bizony az egész ügy Allahé!"

És lelkeikben olyasmit rejtenek el, amit nem mutatnak meg neked.

  • És mondják: "Ha lett volna valami részünk a dologban, akkor nem ölettünk volna meg itt."
  • Mondd: "Ha a házaitokban maradtatok volna, akkor is megjelentek volna azok, akik számára megíratott a megölés ott, ahol a fekhelyeik vannak most, hogy Allah megpróbálja azt, ami a lelketekben van, és így próbának vesse alá azt, ami a szívetekben van. Allahnak tudomása van arról, ami a lelkekben van!"

155. Bizony azok, akik hátat fordítottak azon a napon, amikor a két csapat találkozott, azokat csupán a sátán késztette botlásra, azon dolgok valamelyikéért, amit megszereztek korábban. Ám Allah megbocsátott nekik. Allah bizony Megbocsátó és Türelmes!

Röviden: A kontextus továbbra is az uhudi csata, ahol a muszlimok ugye először és utoljára vereséget szenvedtek, miután egy részük előnyösebbnek látta máshol védekezni és levonultak.  A versek arról szólnak, hogy a hitetlenek bűnösök és eltéríthetnek a hittől, amire jó próbatétel volt az uhudi csata.

Magyarázatok:

  • 149. vers: Mármint ha hitetlenekkel vagytok, akkor ők le fognak téríteni az egyenes útról.
  • 152. vers: A "rájuk" az uhudi csatára utal, a 154. vers párbeszéde pedig a haditervre

Szójegyzék:

  • Dzsáhilijja (a jim-ha-lam szótőből): Tudatlanság; közvetlenül az iszlám előtti Arábiát jelöli, de azóta tágult a jelentése és szívesen használják a muszlim világon kívüli világra is..
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr816661338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása