Artúr iszlám blogja

002. A tehén X. (083-086. versek)

2021. május 06. 10:58 - Liberális Artúr

083. És emlékezzetek midőn Mi szerződést kötöttünk Jákob fiaival mondván, hogy "Ne szolgáljatok mást, csak Allahot! És a szülőkkel illendő módon bánjatok, és a rokonokkal, az árvákkal és a szegényekkel is, és az embereknek jó szót szóljatok! Végezzétek el az imádságot és adjátok meg a zakatot!" Ezután - kevés kivétellel közületek - elfordultatok és hátat fordítottatok.

084. És emlékezzetek midőn Mi szerződést kötöttünk arra, hogy ne ontsátok a véreteket, és ne űzzétek ki magatokat a lakhelyeitekről. Ebbe ti beleegyeztetek, és tanúsítottátok.

085. Azután pedig ti vagytok azok, akik ölitek egymást, és egy csoportot magatok közül kiűztök a lakóhelyeikről. És a bűnben és az ellenségeskedésben egymást támogatva támadtok ellenük. És ha foglyok kerülnek hozzátok, váltságdíj fejében, elengeditek azokat. Holott tilos a számotokra az ő elűzésük. Talán a Tóra egy részében hisztek csupán és a másik részét megtagadjátok? Mi más lehet a jutalma közületek annak, aki ezt teszi, mint a megaláztatás az evilági életben? És a Feltámadás Napján még keményebb büntetéshez vitetnek. Allah nem figyelmetlen azzal kapcsolatban, amit ti tesztek.

086. Ők azok, akik megvetették az evilági életet a Túlvilági életért. Ők nem kapnak majd könnyítést a büntetésből, és segítségre sem lelnek majd.

Röviden: Az eddigiek folytatása, azaz egyes zsidó törzsek korábbi tanokkal való szembefordulása.

Magyarázatok:

  • Történelmi kontextus: A 7. század elején két ellenséges pogány törzs uralta Medinát, illetve három változó megítélésű zsidó törzs is a várost alkotta. Az ő háborúskodásaik rendre meggyengítették a várost (ld. 84-85. vers). Mohamed ugye 622-ben érkezett ide és létrehozta a medinai nyilatkozatot, amely egyenlőséget biztosítva megszüntette rövidesen a harcokat.

Szójegyzék:

  • -
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr3316523812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása