Artúr iszlám blogja

002. A tehén XIII. (104-112. versek)

2021. május 10. 22:44 - Liberális Artúr

104. Ó ti, akik hisztek! Ne mondjátok Mohamednek azt, hogy "Figyelj ránk!" Hanem mondjátok: "Értesd meg velünk!" És hallgassátok! A hitetleneknek fájdalmas büntetés jár.

105. Nem akarják azok, akik hitetlenek a Könyv Népe közül, sem pedig a társítók, hogy valamiféle jó bocsátassék le rátok az Uratoktól. Allah annak juttat az Ő könyörületéből, akinek akar. Allah a hatalmas kegyelem Birtokosa.

106. Ha bármely kinyilatkoztatott verset eltörlünk, vagy elfeledtetjük is, akkor Mi egy jobbat hozunk annál, vagy ahhoz hasonlót. Vajon nem tudod, hogy Allah mindenre képes.

107. Talán nem tudod, hogy Allahé az egek és a föld birodalma. És nincs nektek Allah helyett más támogatótok és segítőtök.

108. Talán kérdezgetni akarjátok a Küldötteket, ahogyan Mózes is kérdéseket kapott ezelőtt. Aki a hitet hitetlenségre cseréli fel, az bizony eltévelyedett az Egyenes Útról.

109. Sokan a Könyv Népe közül azt szeretnék, hogy visszavigyenek benneteket - a hitetek után - hitetlenekké, a saját magukból fakadó irigység miatt, azután, hogy világos lett számukra az Igazság. Nézzétek el és bocsássátok meg, míg el nem hozza Allah az Ő parancsát. Bizony Allah mindenre képes.

110. Végezzétek el az imát és adjátok meg a zakatot! És bármi jót is a magatok számára előre küldtetek, azt Allahnál fogjátok megtalálni. Bizony Allah tudja azt, amit ti tesztek.

111. És mondták: "Nem lép majdan be a Kertbe csak az, aki zsidó, vagy keresztény." Ezek az ő vágyaik. Mondd Mohamed: "Hozzátok elő a bizonyítékaitokat, ha az igazat szólók közül valók vagytok!"

112. De nem! Az, aki saját magát alázatos odaadással fordítja Allah felé, és közben jóravaló módon cselekszik, annak jutalma az ő Uránál van. Nincs rajtuk félelem és ők nem is szomorkodnak, vagy búslakodnak.

Röviden: Továbbra is elsősorban az egyistenhívők eltévedése és győzködése a fő téma.

Magyarázatok:

  • A 104. vers "figyelj ránk"-ja gúnyolódás.
  • A 106. vers egy gyakran kritizált pontja az iszlámnak, hiszen azt jelenti, hogy akár egymásnak ellentmondó dolgok lehetnek benne, ez pedig felveti az isteni tévedhetetlenség problémáját. Az iszlám teológiában ez a "naskh" elve, amelynek alapja, hogy a Korán az adott helyzetben lett kinyilatkoztatva, így ami szükséges lehetett mondjuk 610-ben, az már nem feltétlenül volt az 632-ben. Egy ilyen példa pl. az alkoholfogyasztás, amelynek azonnali tilalma a kommentátorok szerint megakadályozta volna az iszlám elterjedését.

Szójegyzék:

  • a Könyv Népe: Az egyistenhívő közösségek, akik nem feltétlenül muszlimok.
  • Küldött: Próféta, aki isteni üzenetet közvetít. Pl. Ádám "csak" próféta, Mózes küldött is.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr1816527062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása