Artúr iszlám blogja

002. A tehén XV. (122-129. versek)

2021. május 12. 21:51 - Liberális Artúr

122. Ó Jákob fiai! Emlékezzetek az Én kegyelmemre, amelyet irántatok gyakoroltam. És Én bizony titeket a világok fölé helyeztelek.

123. Féljétek a Feltámadás Napját, amelyen egyetlen lélek sem tehet semmit a másik lélekért és váltságdíj sem fogadtatik el tőle, és nem lesz hasznára a közbenjárás, és nem találnak ők semmilyen segítséget.

124. És emlékezzetek midőn az Ura megpróbáltatásnak vetette alá Ábrahámot bizonyos parancsolatokkal, amelyeket ő teljesített. És Ő mondta: "Én bizony vezetővé teszlek az emberek számára." És mondta Ábrahám: "És a leszármazottaim közül is?" Mondta: "A megállapodásom nem érvényes a bűnösökre."

125. És emlékezzetek, midőn a Kábát az emberek számára a látogatás és a biztonság helyévé tettük. és vegyétek Ábrahám helyét imahellyé! És megállapodást kötöttünk Ábrahámmal és Izmaellel arra, hogy tisztítsátok meg ti ketten a Kábát a körmenetet elvégzők számára, és az ott hosszasan tartózkodók számára, és a meghajlók és a leborulók számára.

126. És emlékezzetek midőn mondta Ábrahám: "Uram! Tedd ezt a várost biztonságos hellyé! És lásd el annak lakóit gyümölcsökkel, azokat, akik hisznek közülük Allahban és a Feltámadás Napjában!" A Magasztos mondta: "Aki pedig hitetlen, annak csak egy rövid ideig engedem élvezni azt, azután a Pokol büntetésébe kényszerítem. Milyen szörnyű sors az!"

127. És emlékezzetek midőn Ábrahám felhúzta a Kába alapjait és fia Izmael segítette! Ábrahám fohászkodott: "Urunk! Fogadd el tőlünk! Hiszen Te vagy a Halló és a Tudó!"

128. "Urunk! Tégy minket magunkat odaadóan muszlimokká Veled szemben, és a leszármazottainkat igaz hittel hívő közösséggé, mutasd meg nekünk a mi szertartásainkat, és fordulj felénk kiengesztelődve! Hiszen Te vagy az, Aki elfogadod a bűnbánatot és a Könyörületes."

129. "Urunk! Küldj el közéjük egy küldöttet, aki közülük való, aki recitálja nekik a Te jeleidet és megtanítja nekik a Bölcsességet és a Könyvet és megtisztítja őket. Bizony Te vagy a Hatalmas és a Bölcs."

Röviden: Továbbra is elsősorban az egyistenhívők eltévedése és győzködése a fő téma, ezúttal Ábrahám feltűnésének és a Kába szentély megépítésének példájával.

Magyarázatok:

  • A 125. versben "Ábrahám helye" arra a kőre utal, amelyen Ábrahám lábnyoma megmaradt, miközben azon állva a Kábát építette.

Szójegyzék:

  • Ábrahám: Ábrahám az i. e. 22. században született a mai Irak területén, ő kötötte meg a szövetséget Istennel arról, hogy ő és népe kiválasztott lesz az ígéret földjén, cserébe egyistenhívőkké válnak. Blogunk szempontjából két fontos fia született, Izmael, Mohamed őse és Izsák, Jákob apja és Jézus őse (ld. családfa). Felépítette a Kábát, sírja ma is megtalálható Hebronban. Az iszlám két nagy ünnepe közül az egyik Ábrahámról emlékezik meg.
  • Kába: 15 m magas kockaalakú (a neve is kockát jelent) szentély Mekkában, az ima iránya, a kötelező zarándoklat egyik színhelye. A legenda szerint Ádámnak és Évának jelzésként hullott le oda egy meteor, a Fekete kő, hogy ott állítsanak szentélyt; ezt építette később újjá Ábrahám.
  • Izmael: Ábrahám első fia, az izmaeliták és az arabok őse.
  • muszlim: Nem megyek bele az arab nyelvtanba, a lényeg az sz-l-m "szótövön" van, ebből ered az iszlám is. Jelentése: magát alávető.
  • Bölcsesség (hikmah): A Tudáshoz hasonlóan ez sem egyszerűen "bölcsesség", hanem az iszlámból adódóan természetszerűen annak vallással átitatott változata.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr116557074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása