Artúr iszlám blogja

002. A tehén XXIV. (189-196. versek)

2021. május 25. 23:07 - Liberális Artúr

189. Kérdezni fognak téged az újholdakról. Mondd: "Ezek időpontok jelzői az emberek és a zarándoklat számára." Nem az a kegyesség, ha a házakba hátulról léptek be, hanem a kegyesség az, ha valaki istenfélő. A házakba hát az ajtajaikon lépjetek be, és féljétek Allahot! Talán boldogulni fogtok.

190. Harcoljatok hát Allah Útján azok ellen, akik veletek harcba szálltak! Ám ne lépjétek át a megszabott határokat! Bizony Allah nem szereti a határokat áthágókat.

191. Öljétek meg őket, ahol csak rájuk leltek és űzzétek el őket onnan, ahonnan ők űztek el benneteket! A kísértés erősebb, mint az ölés. Ám ne harcoljatok velük az al-Maszdzsid al-Haramnál, míg ők nem harcolnak veletek ott. Ám, ha harcba szállnak veletek, öljétek meg őket. Ilyen a hitetlenek fizetsége.

192. Ám, ha abbahagyják, úgy Allah bizony Megbocsátó és Könyörületes.

193. Harcoljatok hát ellenük, amíg nem lesz kísértés, és a vallás Allahé lesz egészen. Ám, ha abbahagyják, akkor ne legyen ellenségeskedés, kivéve a bűnösökkel szemben.

194. A szent hónap a szent hónapért, és a megszentelt helyek is megtorlást követelnek. és, ha valaki rátok támad, akkor támadjatok ti is úgy őrá, ahogyan ő támadott rátok. És féljétek Allahot! És tudnotok kell, hogy Allah az istenfélőkkel van.

195. És adakozzatok Allah Útján az ezen történő munkálkodásra! És ne taszítsátok saját kezetekkel magatokat pusztulásba! Jóravaló módon éljetek! Allah bizony a jóravalókat szereti.

196. Pontosan minden előírást betartva végezzétek el a zarándoklatot és az umrát a kisebb zarándoklatot Allahnak szentelve! Ám, ha akadályozva vagytok úgy áldozati állat bemutatása szükséges, amit képesek vagytok elérni. Ám ne nyírjátok le fejeiteket addig, amíg az áldozati állat el nem éri áldozó helyét! És, ha valaki közületek beteg, vagy fájdalom van a fejében, az váltságdíjjal tartozik: böjtölés, vagy adakozás, vagy áldozat formájában. És, ha biztonságban vagytok és valaki elvégzi az umrát a zarándoklatig, annak áldozati állatot kell bemutatnia, amit könnyen elő tud teremteni. Aki erre nem talál módot, annak három napot kell böjtölnie a zarándoklat idején és hetet, ha visszatértetek, ez tíz teljes nap. Ez csak azokra vonatkozik, akiknek háznépe nem lakik az al-Maszdzsid al-Haram közelében. Féljétek Allahot! És tudjátok meg, hogy Allah igen szigorúan Büntető.

Röviden: A 189. és a 195-196. versek a zarándoklat módját írják le, a köztük lévők a fizikai és szellemi harc módját.

Magyarázatok:

  • A 189. versben "Nem az a kegyesség, ha a házakba hátulról léptek be" egy pogány szokásra utal.
  • A 191. versben "A kísértés erősebb, mint az ölés" arra utal, hogy a hitetlenség és a hitetlenségből elkövetett tettek rosszabbak, mint mondjuk a mecsetnél harcolni.
  • A 191. és a 193. versek együtt talán a legtöbbet idézett részletek, amikor az iszlamista terrorizmust akarják ideológiailag megmagyarázni. Magyarázható a konkrét helyzetre, azaz hogy a muszlimokat elüldöző hitetlenek ellen addig kell harcolni, amíg szükséges, de magyarázzák egészen általános értelemben véve is szellemi küzdelemként.
  • A 194. vers arra utal, hogy amennyiben vallási helyszínen, vallási tevékenység közben ér támadás, hasonlóképpen lehet reagálni.
  • A 195. versben a "ne taszítsátok saját kezetekkel magatokat pusztulásba" nem öngyilkosságra utal, hanem az adakozás elmaradására.

Szójegyzék:

  • -
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr5216571122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása