Artúr iszlám blogja

002. A tehén XXXVIII. (274-281. versek)

2021. június 13. 09:37 - Liberális Artúr

274. Akik éjjel és nappal a javaikból adakoznak és titokban és nyíltan, az ő jutalmuk az Uruknál van. Nincs rajtuk félelem és nem is szomorkodnak ők.

275. Akik az uzsorát habzsolják, azok úgy támadnak fel, mint az, akit a sátán kényszerített leborulásra az érintésével. Ez azért történik, mivel azt mondták: "Az adásvétel olyan, mint az uzsora." Allah megengedetté tette az adásvételt, ám megtiltotta az uzsorát.

Akihez eljött az intés az Urától és véget vet a tiltottnak annak maradjon meg a korábban szerzett. A döntés róla Allahra tartozik. Ám, akik visszatérnek és tovább csinálják, ők a Pokol népe, örökkön abban időznek majd.

276. Allah elveszi áldását az uzsorásokról, ám az adakozást gyümölcsözővé teszi. Allah nem szeret egyetlen tagadó bűnöst sem.

277. Bizony azok, akik hisznek és jótetteket cselekszenek, akik elvégzik az imát és megadják a zakatot, az ő jutalmuk az Uruknál van. Nincs rajtuk félelem, és nem is fognak szomorkodni ők.

278. Ó, ti, akik hisztek! Féljétek Allahot! És engedjétek el azt, ami az uzsorából fennmaradt, ha igazán hívők vagytok!

279. Ám, ha ezt nem teszitek meg, akkor háború jelentetik be ellenetek Allahtól és az Ő Küldöttétől. Ha megbánást mutattok, akkor megillet benneteket a tőkétek. Így nem követtek el jogtalanságot és titeket sem ér jogtalanság.

280. Ha van valaki az adósaitok között, aki szorult helyzetben van, adjatok haladékot, amíg könnyebbsége nem lesz. Ám, ha adakoztok az jobb nektek, ha ezt felfogjátok.

281. Féljétek a Feltámadás Napját, amelyen visszatértek Allahhoz! Majd pedig minden egyes lélek megkapja annak jutalmát, amire szert tett. Ők nem fognak jogtalanságot elszenvedni.

Röviden: Az adakozás jó, az uzsora rossz.

Magyarázatok:

  • 275. vers: "az adásvétel olyan, mint az uzsora" - értsd: az uzsora is csak kereskedelem. Az uzsora az iszlámban a kölcsönre kivetett kamat, általánosabb értelemben minden kizsákmányoló, igazságtalan üzlet
  • Állítólag ez a 2:281. vers volt az utolsó kinyilatkoztatott vers.

Szójegyzék:

  • -
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr9416592288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása