Artúr iszlám blogja

003. Joachim családja XVII. (156-171. versek)

2021. augusztus 18. 23:48 - Liberális Artúr

156. Ó ti, akik hisztek! Ne legyetek olyanok, mint azok, akik hitetlenkednek! Akik testvéreiknek mondják, ha azok úton vannak, vagy portyán vesznek részt: "Ha nálunk lennének, nem ölettek volna meg!" Allah tegye ezt szomorúsággá a szívükben! Allah az, aki életre kelt és a halálba küld. És Allahnak tudomása van arról, amit ti tesztek.

157. És ha megölettek Allah Útján, vagy meghaltok, bizony az Allahtól származó megbocsátás és könyörület jobb mint az, amit azok összegyűjtenek.

158. És ha meghaltok, vagy megölettek, bizony Allahnál gyűjtettek össze.

159. Az Allahtól származó könyörület által lettél gyengédebb velük szemben. Ám, ha durva és keményszívű lettél volna, akkor elszéledtek volna tőled. Bocsáss meg hát nekik és kérd Allah bocsánatát a számukra! Tanácskozz velük az ügyben! És ha valamit elhatároztál, úgy abban az esetben hagyatkozz Allahra. Allah bizony szereti azokat, akik Reá hagyatkoznak.

160. Ha Allah segít benneteket, akkor nincs legyőzőtök! Ám, ha elhagy benneteket, akkor ki lenne az, aki győzelemre segítene benneteket Őutána? Allahra támaszkodjanak a hívők!

161. Egyetlen próféta sem vehet el jogtalanul és törvénytelenül a zsákmány elosztásakor. Aki pedig csalárd módon elvesz, az a Feltámadás Napján hozni fogja magával azt, amit csalárd módon elvett. Majd minden egyes teremtett lélek aszerint jutalmaztatik, amit szerzett. és ők nem szenvednek el jogtalanságot.

162. Vajon az, aki Allah elégedettségét követte olyan-e, mint az, aki az Allahtól származó haragvást vonta magára? És ennek a menedékhelye a Pokol lesz! Milyen szörnyű sors ez!

163. Ők különböző fokokon lesznek Allahnál. Allah látja azt, amit ti tesztek.

164. Allah bizony kegyelmet gyakorolt a hívőkkel szemben, midőn elküldte közéjük a maguk közül való Mohamedet, aki az Ő Jeleit recitálja nekik és megtisztítja őket és tanítja nekik  a Koránt és a Bölcsességet. Hiszen bizony előtte ők nyilvánvaló tévelygésben voltak.

165. Vagy miután olyan csapás ért benneteket, amilyennek kétszeresével sújtottatok ti magatok. Hogyan mondhatjátok: "Honnan van ez?" Mondd: "Ez saját magatoktól van! Allah mindenre képes!"

166. És az, ami benneteket sújtott az uhudi csata napján, amikor a két csapat találkozott egymással, az Allah engedelmével történt, továbbá azért, hogy megismerje a hívőket.

167. És, hogy megismerje azokat, akik képmutatók.

  • És az mondatott nekik: "Jöjjetek és harcoljatok Allah Útján! Vagy tartsatok távol!"
  • Mondták: "Ha tudnánk harcolni, akkor bizony követnénk benneteket."

Azon a napon ők közelebb voltak a hitetlenséghez, mint a hithez. A szájukkal olyasvalamit mondanak, ami nincs meg a szíveikben. Allah tudja, hogy ők mit rejtenek el.

168.

  • Akik azt mondják a testvéreiknek, miközben otthonaikban maradnak: "Ha engedelmeskedtetek volna nekünk, akkor nem ölettek volna meg!"
  • Mondd: "Hárítsátok el a halált saját magatok felől, ha az igazat szólók közül valók vagytok!"

169. Ne gondold azokról, akik megölettek Allah Útján, hogy ők halottak! Ellenkezőleg élők ők, az Uruknál részesülnek gondoskodásban.

170. Örvendeznek annak, amit Allah adott nekik az Ő túláradó Kegyelméből, és azoknak örülnek, akik még nem csatlakoztak hozzájuk. Rajtuk nincs félelem és ők nem szomorkodnak.

171. Örülnek Allah Kegyének  és az Ő túláradó Könyörületének és annak, hogy Allah nem veszi el a hívők jutalmát.

Röviden: A kontextus továbbra is az uhudi csata, ahol a muszlimok ugye először és utoljára vereséget szenvedtek, miután egy részük előnyösebbnek látta máshol védekezni és levonultak. A versekben elhangzik, hogy mindenki halálának megvan a maga ideje, hogy jobb hívőként meghalni, mint evilági jólétben.

Magyarázatok:

  • 157. vers: "amit azok összegyűjtenek" az evilági kincsekre utal
  • 163. vers: Értsd: Eltérő lesz a megítélésük.
  • 165. vers: Értsd: A sima badri győzelem oka a hit, a sima uhudi vereség oka a hitetlenség.
  • 166-167. vers: Természetesen nem arról van szó, hogy szüksége lett volna egy istennek megtudni, ki az igaz hívő, hanem meg akarta ismertetni a hitetleneket.

Szójegyzék:

  • -
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr7316662388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása