Artúr iszlám blogja

002. A tehén III. (021-029. versek)

2021. április 26. 07:42 - Liberális Artúr

21. Ó emberek! Szolgáljátok az Uratokat, Aki megteremtett benneteket és akik előttetek éltek is Ő teremtette meg. Talán így istenfélők lesztek.
22. Azt szolgáljátok, Aki a földet fekvőhellyé tette a számotokra és az eget építménnyé. És az égből vizet bocsátott alá, amely által gyümölcsöket fakasztott gondoskodásképpen a számotokra. Ne helyezzetek Allah mellé hasonmásokat, hiszen ti tudjátok.
23. Ha kételyek között vagytok a Koránnal kapcsolatban, amit Mi kinyilatkoztattunk Mohamednek,  úgy hozzatok egy ahhoz hasonló szúrát és hívjátok elő tanúitokat - akiket Allah mellett ti gondoltok - ha az igazat szólók közül vagytok.
24. És ha nem teszitek, ám nem fogjátok megtenni, úgy féljétek a Poklot, amelynek tüzelőanyaga az ember és a kövek, amely már előkészíttetett a hitetlenek számára.
25. Hirdesd és közöld az örömhírt azokkal, akik hisznek és jótetteket hajtottak végre: "nekik Kertjeik lesznek, amelyek alatt folyók folynak." És ahányszor csak azok gyümölcseiből esznek, azt mondják: "Ez olyan, mint amilyennel már korábban is gondoskodásban részesültünk." És ahhoz teljesen hasonlót fognak kapni. És ott nekik megtisztult feleségeik lesznek, és ők örökké ott fognak tartózkodni.
26. Bizony Allah nem szégyelli, hogy példázatokkal éljen, akár egy szúnyogéval vagy akár azzal, ami fölötte van. És azok, akik hisznek, tudják, hogy ez az Igazság az Uruktól van. Ám azok, akik hitetlenkednek, ők azt mondják: "Mit akart Allah ezzel a példázattal?" Sokakat tévelygésbe visz általa és sokaknak nyújt Vezetést általa. Ám csak a bűnösöket viszi általa tévelygésbe.
27. Azok, akik megszegik az Allahnak tett szerződésüket azután, hogy szerződésük volt Vele, és elszakítják azt, amire Allah  parancsot adott, hogy meg kell tartani, és akik romlást terjesztenek a földön, ők bizony a vesztes kárvallottak.
28. Hogyan lehettek hitetlenek Allahhal szemben? Hiszen halottak voltatok (megteremtetlenül és nem létben) és Ő életre keltett benneteket. Majd újra a halálba küld benneteket, azután új életre kelt benneteket, majd ezután Hozzá vitettek vissza.
29. Ő az, aki megteremtett mindent nektek a földön. Majd az ég fölé emelkedett és megformálta azokat hét éggé. Bizony Ő mindenről tud.

Röviden: A teremtésről (22, 28-29), a Koránról (23, 26), a negatív következményekről (24, 27), a pozitív következményekről (25).

Kedvenc rész: "halottak voltatok (megteremtetlenül és nem létben)"

Kaifa takfuroona billaahi wa kuntum amwaatan fa ahyaakum summa yumeetukum summa yuhyeekum summaa ilaihi turja'oon

Magyarázatok:

  • A "hét ég" (29). Ez a nagyobb vallásokban megjelenő kép; az iszlámban jelenthet egyszerűen nagy égboltot, mások szerint az első ég maga az égbolt, a többi még felfedezésre vár; végül lehet szó szerint érteni és a hét réteghez különféle jelentéseket társítani.

Szójegyzék:

  • szúra: A Korán fejezeteinek neve.
  • Pokol: A Túlvilágon a rosszak helye, büntetésük tűzzel kapcsolatos, mértéke a bűnök mértékétől függ, a legrosszabb a képmutatóknak jut. A vélemények megoszlanak, hogy a kín lelki vagy fizikai, illetve hogy örökké tart-e a büntetés.
  • Kert: Azaz a Mennyország, ami egy luxusvillának tűnik a leírások alapján Allah közelében. Megoszlanak a vélemények, hogy más vallások követői bejuthatnak-e; egyesek szerint igen, mások szerint csak akkor, ha a Korán előtt éltek.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr8116500814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása