Artúr iszlám blogja

004. A nők III. (015-022. versek)

2021. október 01. 22:11 - Liberális Artúr

 

015. Azokkal szemben, akik az asszonyaitok közül paráznaságot követnek el, hívjatok ellenük négy tanút magatok közül! És ha tanúságot tettek tartsátok az asszonyokat a házakban, amíg a halál el nem ragadja őket. Vagy amíg Allah más utat nem ad nekik.

016. Vagy ha közületek ketten követik el ugyanazt, úgy büntessétek meg őket. Ám ha megbánást mutatnak és jó útra térnek, hagyjátok őket! Bizony Allah a Kiengesztelődő, Könyörületes.

017. Az Allahtól való kiengesztelődés csupán azokat illeti meg, akik a rosszat tudatlanságból fakadóan követik el, ám röviddel azután megbánást mutatnak. Velük szemben Allah kiengesztelődik. Allah Tudó és Bölcs.

018. Azoknak nem jár a kiengesztelődés, akik folyamatosan rossz tetteket hajtanak végre, mindaddig míg nem eljő valamelyikükhöz a halál. És akkor mondja: "Én most megbánást mutatok." És azoknak sem jár, akik hitetlenként halnak meg. Nekik fájdalmas büntetést készítettük elő!

019. Ó, ti, akik hisztek! Nem megengedett a számotokra, hogy örököljétek a feleségeket, az akaratuk ellenére. És az sem, hogy akadályozzátok őket az újabb házasságban, csak azért, hogy elvehessetek valamit abból, amit korábban adtatok nekik. Kivéve, ha nyilvánvaló bűnös dolgot követtek el. Illendő módon bánjatok velük! Ha viszolyogtok tőlük, talán olyan valamitől viszolyogtok, amibe Allah sok jót tett.

020. Ha egy asszony helyére új asszonyt akartok venni és az egyiküknek már adtatok ajándékot, ne vegyetek abból vissza semmit! Vajon visszavennétek-e szégyenszemre és nyilvánvaló bűnként?

021. Hogyan vehetnétek azt vissza, hiszen egyikőtök a másikkal huzamosabb időt töltött és ők szilárd egyezséget vettek tőletek.

022. Ne vegyetek feleségül olyan asszonyokat, akiket apáitok vettek el, csak ha az a régi időkben történt. Fertelmes és bűnös dolog ez! És milyen rossz út!

Röviden: A paráznaságért büntetés jár, de ezért és általánosságban is bocsánatot lehet nyerni. Nem jár bocsánat azonban akkor, ha már csak közvetlenül a büntetés előtt kérnénk. A 19-22. versek leszámolnak néhány iszlám előtti arab házassági szokással, mint amilyen a nők megöröklése, szabadságuk korlátozása, a nők vagyonának kisajátítása vagy visszavétele, mostohák feleségül vétele.

Magyarázatok:

  • 15-16. vers: "tartsátok az asszonyokat a házakban, amíg a halál el nem ragadja őket" - A két vers egyben kezelendő, nem halálra kell éheztetni a parázna asszonyt, hanem elzárni az ítéletvégrehajtásig. Fontos megjegyezni, hogy ezt a törvényt egy későbbi vers pontosítja. Erre azért volt így szükség, mert ahogy korábban is említettem már, túl gyors lett volna azonnal átnevelni a más szokásokon szocializálódott embereket.

Szójegyzék:

  • -
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr9316705874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása