Artúr iszlám blogja

004. A nők II. (011-014. versek)

2021. szeptember 30. 09:41 - Liberális Artúr

 

011. Allah meghagyja nektek a gyermekeitekkel kapcsolatban az öröklést illetően: a fiúgyermeket annyi illeti meg mint, amennyi két leány része. Ha nők vannak és többen, mint kettő, akkor őket a hagyaték két harmada illeti meg. Ha egyedül van nő akkor a fele jár neki. A szülők mindegyikének pedig egy hatod jár abból, amit hátrahagyott, ha az örökhagyónak gyermeke van. Ha nincs gyermeke és a szülei örökölnek utána, akkor az anyjának egyharmad jár. Ha fiú testvérei vannak, akkor az anyjának egy hatod jár. Az örökhagyás, vagy az adósság rendezése után. Apáitok és gyermekeitek közül ti nem tudhatjátok melyikük áll közelebb hozzátok hasznosság tekintetében. Allah által elrendelt dolog ez! Allah a Tudó és a Bölcs!

012. Nektek férfiaknak jár annak a fele, amit feleségeitek örökül hagytak, ha nem volt nekik gyermekük. Ha volt gyermekük, akkor nektek a negyede jár annak, amit ők örökül hagytak az örökhagyás és az adósság teljesítése után. Ez az általuk megtett hagyatkozás és adósság rendezése után. És nekik a feleségeknek is a negyede jár annak, amit ti örökül hagytok, ha nincs gyermeketek, akkor nekik a nyolcada jár annak, amit ti örökül hagytatok, az általatok megtett örökhagyás, vagy adósság rendezése után. Ha egy férfi, vagy egy nő a kalalanak hagy örökül, és neki fivére, vagy nővére van, akkor mindegyikőjüknek a hatoda jár. Ha ennél többen vannak akkor a harmadban egyenlő társként részesedjenek, a megtett örökhagyás, vagy adósság rendezése után. Nem ártva senkinek. Allah által elrendelt dolog ez. Allah a Tudó és a Kegyes.

013. Ezek Allah vallási törvényei. Aki Allahnak és Mohamednek engedelmeskedik, azt olyan Kertekbe lépteti be, amelyek alatt folyók folynak. Örökkön ott tartózkodnak majdan. Ez a hatalmas győzelem.

014. Aki pedig engedetlenül szembefordul Allahhal és Mohameddel és áthágja az Ő vallási törvényeit, azt a Pokolba lépteti be. Örökkön abban fog időzni. Megalázó büntetés jár majdan neki.

Röviden: Ez azt hiszem elég egyszerű, nem kell magyarázni, hogy az öröklés szabályairól esik szó benne.

Magyarázatok:

  • 11. vers: " a fiúgyermeket annyi illeti meg mint, amennyi két leány része - Mielőtt feminista olvasóim jogosan felháborodnának, a részlet szexizmusa értelemszerűen abból adódik, hogy az iszlámban a férfi nemi szerephez tartoznak alapvetően a kiadások. Ugyanakkor, ahogy a továbbiakban látszódni fog, ez sem feltétlenül van mindig így.
  • 11. vers: "örökhagyás" - Értsd: végrendelkezés

Szójegyzék:

  • kalala (a kaf lam lam szótőből): távoli rokon, akinek se gyereke, se szülője nincs halálakor
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr7216704632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása