Artúr iszlám blogja

002. A tehén IV. (030-039. versek)

2021. április 27. 13:03 - Liberális Artúr

30. És emlékezz midőn mondta az Urad az angyaloknak: "Én a földön egymást követő generációkat fogok támasztani." Mondták: "Vajon olyat rendelsz oda, aki romlást okoz ott és vért ont, holott mi a Te dicsőségedet zengjük és a Te szentségedet hirdetjük?". Mondta: "Én tudom azt, amit ti nem tudtok."
031. És megtanított Ádámnak minden nevet. Majd az angyalok elé sorolta őket és mondta: "Tudassátok Velem ezeknek a neveit, ha az igazat szólók közül valók vagytok."
032. Mondták: "Magasztaltassál!" Mi nem rendelkezünk más tudással csak azzal, amit Te tanítottál nekünk. Te vagy a Tudó és a Bölcs.
033. Mondta: "Ó Ádám! Tudasd velük az ő neveiket!" És miután tudatta velük az ő neveiket, mondta: "Nem mondtam-e nektek, hogy én ismerem az egek és a föld rejtett dolgait is, és tudom, amit ti nyilvánosan tesztek, és amit elrejtetek."
034. Midőn mondtuk az angyaloknak: "Boruljatok le Ádám előtt!" És leborultak, csupán Iblisz tagadta ezt meg, és gőgösen fennhéjázva viselkedett, a hitetlenek közé tartozott.
035. És mi mondtuk: "Ó Ádám! Lakj te és a feleséged a Kertben, és egyetek abból bőségesen, ahol csak akartok ti ketten! Ám ne közeledjetek ehhez a fához, mert akkor a bűnösök közül valók lesztek."
036. Ám téves útra vezette őket arról a sátán, és kimenesztette őket kettejüket abból, amiben voltak. És Mi mondtuk: "Ereszkedjetek alá! Egyikőtök a másik ellensége legyen! A földön legyen tartózkodási helyetek és megélhetésetek egy ideig."
037. Ezután szavakat kapott Ádám az ő Urától. Majd az Ura kiengesztelődve fordult feléje. Hiszen Ő az, Aki a bűnbánatot elfogadja és a Megkönyörülő.
038. Mondtuk: "Ereszkedjetek lefelé mindnyájan onnan! Ám ha útmutatás érkezik hozzátok Tőlem, és azoknak, akik követik majdan az Én útmutatásomat azoknak nem kell félniük és nem kell szomorkodniuk és búslakodniuk.
039. Ám azok, akik hitetlenkednek és megtagadják a Mi Jeleinket ők a Pokol népévé lesznek és ők abban örökké ott maradnak.

Röviden: A sátán nem volt hajlandó elismerni Ádám tudását, mert magasabbrendűnek tartotta magát, ezért rábírta, hogy egyen a tiltott gyümölcsből, amiért száműzték a Paradicsomból, de nem örökre.

Magyarázat: A 37.sor "szavai" egy későbbi Korán-részletre utalnak.

Szójegyzék:

  • angyal: Az angyalok nem csak az ábrahámi vallások sajátja, más vallásokban is léteznek az isteni és emberi lét között lévő lények. Egyesek emberszerű, tiszta lényeknek tartják őket különféle feladatokkal, míg mások szerint metaforikusan értendőek.
  • Ádám: Gondolom nem kell bemutatni, az első ember vagy legalábbis próféta, földből készült, az emberiség jelképe. Az iszlámban az első muszlim, földi helytartó (kalifa). A hagyományok sokat írnak róla, de maradjunk egyelőre a Koránnál.
  • Iblisz: Bár általában a keresztény Sátánnal állítják párhuzamba, ahogy a 34. sorból kiderül, Iblisz nem lázadt fel, csupán nem ismerte el Allah igazát, ezzel azonban bűnt követett el és száműzték a mennyekből.
  • Jel: A szúrák versei, jelek, bizonyítékok, csodák.
  • Az öröklét fája: Ez nem a bibliai tudás fája, hanem az öröklété és a tulajdonlásé.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr7816500816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása