Artúr iszlám blogja

004. A nők IV. (023-025. versek)

2021. október 02. 15:43 - Liberális Artúr

 

023. Tilalmas a számotokra a házasságkötés a következőkkel: az anyáitok, a lányaitok, a nővéreitek, apai nagynénjeitek, anyai nagynénjeitek, fivéreitek lányai és nővéreitek lányai és azon anyáitok, akik szoptattak titeket. Továbbá testvéreitek, feleségeitek anyjai és a fogadott lányaitok, akik a ti gondnokságotok alatt vannak az asszonyaitoktól, akikkel már együtt éltetek. És ha még nem éltetek volna együtt velük, akkor ez nem róható fel bűnötökül. Tilalmas továbbá a ti ágyékotokból lett fiaitok feleségei és az is, hogy két leánytestvért együtt vegyetek feleségül, kivéve ha az már a régi időkben megtörtént. Allah bizony Megbocsátó és Irgalmas.

024. És tilalmasak a tisztességes férjes asszonyok, kivéve azokat a szolgálókat, akiket a jobbotok birtokol. Ez Allah előírása a számotokra. Mindaz, ami ezen kívül van az megengedett a számotokra, hogy tisztes - nem paráználkodó - házasemberekként keressetek feleséget a vagyonotokkal. És ha egyesekben örömötöket leltétek, úgy nekik adjátok át a megszabott jegyajándékot. És nem róható fel vétketekül az, amiben kölcsönösen megállapodtatok a megszabott jegyajándék átadása után. Allah bizony Tudó és Bölcs!

025. Aki nem képes közületek arra, hogy erényes hívő asszonyokkal kössön házasságot, az vegyen el azon hívő szolgálólányokból, akiket a jobbja birtokol. Allah jobban ismeri a ti hiteteket. Egyikőtök a másiktól van. Kössetek hát házasságot velük családjuk engedélyével! Adjátok meg nekik a fizetségüket illendő módon, amint az erényes, nem paráználkodó, asszonyoknak jár. Sem pedig olyanoknak, akik szeretőket tartanak. És ha a házasság révén erényes asszonyok lettek és azután követnek el paráznaságot, úgy a büntetés számukra annak a fele, mint az erényes szabad asszonyoké. Ez azoknak jár az ilyen házasság, akik félnek a bűn elkövetésétől közületek. Ám ha kitartóan állhatatosak vagytok az jobb nektek. Allah Megbocsátó és Irgalmas.

Röviden: Elnagyolva: tilos a szex családban és házasságon kívül, kivéve a rabszolgákkal.

Magyarázatok:

  • 24. vers: "tilalmasak a tisztességes férjes asszonyok, kivéve azokat a szolgálókat" - Mivel szolgákról van szó, ők értelemszerűen már nem voltak együtt ekkor egykori férjeikkel, csak tisztázásképpen.

Szójegyzék:

  • -
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr2016706712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása