Artúr iszlám blogja

002. A tehén VI. (047-059. versek)

2021. április 29. 20:09 - Liberális Artúr

047. Ó Jákob fiai! Emlékezzetek arra a kegyelemre, amelyben titeket részesítettelek! És arra, hogy benneteket minden teremtett fölé helyeztelek a magatok korában.

048. És féljétek a Feltámadás Napját, amikor egyetlen lélek sem tehet semmit a másik lélekért, és nem fogadtatik el tőle a közbenjárás sem, és tőle váltságdíj sem vehető el, és segítségre sem találnak.

049. Emlékezzetek! Midőn Mi megmentettünk benneteket a Fáraó népétől, akik a legrettenetesebb büntetéssel sújtottak benneteket, akik feláldozták a fiaitokat, és csak asszonyaitokat hagyták meg. Bizony hatalmas megpróbáltatás van ebben a számotokra az Uratoktól.

050. Emlékezzetek! Midőn kettéválasztottuk számotokra a Vörös-tengert és megmentettünk benneteket és a vízbe fojtottuk a Fáraó embereit. és ti láttátok azt.

51. És emlékezzetek midőn Mózesnek negyven éjjelt jelöltünk ki. Majd ti az ő távollétében előhoztátok a borjút ezután, és ti bűnösök voltatok.

52. Ám ezután megbocsátottunk nektek. Talán hálásak lesztek.

53. És emlékezzetek midőn Mózesnek a Tórát és a furqant a jó és rossz közötti különbségtevéshez adtuk. Talán az Egyenes Útra vezéreltettek!

54. És emlékezzetek midőn mondta Mózes a népének: "Ó népem! Bizony bűnt követtetek el magatok ellen azzal, hogy előhoztátok a borjút. Forduljatok hát megbánással a Teremtőtök felé, és öldössétek magatokat! Ez jobb nektek a ti Teremtőtöknél." És Ő kiengesztelődve fordul felétek. Ő az, Aki elfogadja a megbánást és a Megkönyörülő.

55. És emlékezzetek, midőn mondtátok: "Ó Mózes! Nem hiszünk neked addig neked, míg tisztán nem látjuk Allahot." És ekkor megragadott benneteket a mennydörgés és ti láttátok azt.

56. Ezután új életre támasztottunk benneteket a halálotok után. Talán hálásak lesztek!

57. Felhőket borítottunk felétek. És mannát és fürjeket bocsátottunk le nektek. Egyetek azokból a jókból, amikkel gondoskodtunk rólatok! Ők nem Ellenünk követtek el bűnt, hanem saját magukkal szemben követték azt el.

58. És emlékezzetek midőn mondtuk: Lépjetek be Jeruzsálembe és egyetek ott, bőségesen, ahol csak akartok és lépjetek be ezen az ajtón leborulva és mondjátok: oldozz fel! Mi megbocsátjuk nektek a bűneiteket, és gyarapítani fogjuk a jóravaló módon cselekvőket.

59. Ám azok, akik bűnt követtek el, megváltoztatták azt a szót, ami mondatott nekik egy másikra. Így Mi büntetést bocsátottunk le az égből azokra, akik bűnt követtek el azért, ami romlást okoztak.

Röviden: A zsidók megkapták a kiválasztott nép szerepét és az útmutatást, ennek ellenére sokan tévútra kerültek.

Magyarázatok:

  • Az 54. ája kissé hülyén hangozhat; nem öngyilkosságra szólít fel, hanem hogy a közösség vesse ki önmagából sajátjai közül a bűnösöket ("öldössétek magatokat").

Szójegyzék:

  • Vörös-tenger: Erről gondolom nem kell külön írni, tenger Észak-Afrika és Nyugat-Ázsia, avagy Egyiptom és Izrael között.
  • Mózes: Őt sem kell bemutatni; az iszlámban is tekintélyes próféta, gyakran állítják párhuzamba Mohameddel életük és jelentőségük miatt. Az egyiptomi kivonulást böjttel ünneplik minden évben, hagyomány szerinti sírja ma is megtalálható Jeruzsálemtől nem messze Nabi Musában.
  • furqan: kifejezés - ami különbséget tesz a jó és rossz között
  • manna: Sok elmélet van, hogy pontosan mi lehetett; egyesek szerint a tamariska fa gyantája, mások szerint szarvasgombaféle, zuzmóféle, rovarok mézharmata, cserfa.
  • Jeruzsálem: Ősi város a mai Izraelben, már az i. e. 4. évezredben is lakott volt, az ókori Izrael fővárosa. Az iszlámban eredetileg ebbe az irányba kellett imádkozni. Ma közel 900 ezren lakják, kb. harmaduk muszlim.

Érdekesség: Mivel nincs nevesítve, nem tudni, ki volt Mózes fáraója. A klasszikus történetírók szerint I. Jahmesz (i.e. 16. század) volt, a népszerű közhiedelem szerint (erősen köszönhetően A tízparancsolat c. filmnek) II. Ramszesz (i. e. 13. század).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr6016500812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása