Artúr iszlám blogja

002. A tehén VIII. (062-071. versek)

2021. május 02. 17:25 - Liberális Artúr

062. Bizony azok, akik hisznek és azok, akik zsidók és a keresztények és a sabeusok, akik hisznek Allahban és a Feltámadás Napjában és kegyesen cselekszenek, az ő jutalmuk az Uruknál van. Nincs rajtuk félelem és nem kell szomorkodniuk és búslakodniuk.

063. És emlékezzetek midőn szövetséget kötöttünk veletek és fölétek emeltük a Sínai-hegyet mondván: "Erősen ragaszkodjatok ahhoz, amit Mi adtunk nektek és emlékezzetek arra, ami abban van! Talán istenfélők lesztek."

064. Ám ezután elfordultatok. Ám, ha nem lett volna Allah mindent átfogó jósága és kegyelme irántatok, úgy már kárvallottak közé tartoznátok.

065. Ti bizony ismeritek, magatok közül, azokat, akik áthágták a szombatot, és Mi mondtuk nekik: "Legyetek elűzött majmok!"

066. Mi bizony példás emlékeztetővé tettük ezt a büntetést a saját maguk számára, a jövőjük az őket követő generációk számára és múltjuk tekintetében és intő figyelmeztetéssé az istenfélők számára.

067. És midőn mondta Mózes a népének: "Bizony Allah megparancsolja nektek, hogy áldozzatok fel egy tehenet." Mondták: "Talán gúnyt akarsz űzni belőlünk?" Mondta: "Allah óvjon meg attól, hogy a tudatlanok közé tartozzam!"

068. Mondták: "Fohászkodjatok értünk az Uradhoz, hogy világosítsa meg milyen is az!" Mondta: "Ő azt mondja: Legyen az egy tehén, amely nem túl vén és nem is túl fiatal, legyen e kettő között! Tegyétek hát azt, amire parancsot kaptatok."

069. Mondták: "Fohászkodjatok értünk az Uradhoz, hogy világosítsa meg nekünk milyen színű is legyen!" Mondta: "Ő azt mondja: Legyen tehén, amely sárga színű, élénk sárga, amely örömet okoz a reá tekintőknek."

070. Mondták: "Fohászkodjatok értünk az Uradhoz! Világosítsa meg milyen is legyen? hiszen a tehenek egyformák számunkra. Ám mi - ha Allah is úgy akarja - Vezettetünk."

071. Mondta: "Ő azt mondja: Legyen az egy tehén, amely nem túl alázatos, engedelmes, nem arra nevelve, hogy a földet szántsa, vagy a mezőt öntözze, legyen ép, hiba ne legyen benne!" Mondták: "Most mutattad meg az Igazságot." És feláldozták a tehenet, ám majdnem elmulasztották.

Röviden: A szúra erről a tehenes történetről kapta nevét. A történet majd a következő posztban nyer értelmet.

Magyarázatok:

  • A 65. versnél nem egyértelmű, hogy valóban majmokká változtak az engedetlenek vagy csak jelképesen kell érteni.

Szójegyzék:

  • sabeusok: Egy ősi nép, akikről nem igazán maradtak fenn emlékek, így csak tippelni lehet, hogy kik voltak. Egyesek szerint hinduk lehettek, mások szerint mandeisták.
  • Sínai-hegy: Egyiptom legmagasabb gránithegye, kb. 2300 méter magas; itt kapta meg Mózes a Tízparancsolatot.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr7416519036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása