Artúr iszlám blogja

002. A tehén IX. (072-082. versek)

2021. május 06. 00:06 - Liberális Artúr

072. És emlékezzetek midőn megöltetek egy lelket, így vita lett közöttetek miatta. Ám Allah előhozza azt, amit ti elrejtetek.

073. És Mi mondtuk: "Üssetek rá a megöltre a tehén egy darabjával!" Ekképpen támasztja fel Allah a halottakat és mutatja meg nektek az Ő Jeleit. Talán felfogjátok az eszetekkel.

074. Ezután kérgesen keménnyé váltak a szíveitek, mintha csak kövek lennének, vagy még azoknál is keményebbek. Bizony vannak olyan kövek, amelyekből folyók fakadnak és olyanok, amelyek meghasadnak és víz tör elő belőlük és vannak olyanok, amelyek a földre zuhannak, az Allahtól való félelmükben. Allah bizony nem hanyagolja el azt, amit ti tesztek.

075. Talán azt akarjátok ti igazhitű hívők, hogy higgyenek nektek, holott a zsidók már hallották Allah szavát. majd megváltoztatták azt, azután, hogy megértették azt, és ők tudták ezt.

076. És, ha azokkal találkoznak a zsidók, akik muszlimok, azt mondják: "Hiszünk!" Ám ha egymás között maradnak, azt mondják: "Talán elmondjátok ti zsidók a muszlimoknak azt, amit Allah megnyitott nektek, hogy majd azzal szálljanak veletek vitába az Uratoknál?" Hát nem fogjátok fel ésszel?

077. Talán nem tudják a zsidók, hogy Allah tudja azt, amit eltitkolnak és azt, amit nyilvánosan tesznek.

078.  És vannak a zsidók között írástudatlanok, ők nem ismerik a Tórát, csupán a hamis vágyakat. És ők mást sem tesznek, csak vélekednek.

079. De jaj azoknak, akik a Tórát a maguk kezével írják! Majd azt mondják: "Ez Allahtól van." Teszik ezt azért, hogy azt olcsó áron elvesztegessék. Jaj nekik azért, amit a kezük írt! És jaj nekik azért is, amit így megszereznek!

080. És mondták: "A Pokol csak bizonyos, meghatározott számú napig fog bennünket érinteni." Mondd: "Vajon Allahnál van szerződésetek? Allah bizony nem fogja megszegni a szerződését. Avagy olyasmit állítotok Allahról, amiről nem bírtok tudással?"

081. Igen! Az, aki rosszat szerzett meg és, akit körülvett a bűnös tévedése, ők lesznek a Pokol népe. És ők örökké abban maradnak.

082. Ám azok, akik hisznek és kegyesen cselekszenek, ők lesznek a Kert lakói. És ők örökké ott fognak időzni.

Röviden: A szúra erről a tehenes történetről kapta nevét. A történetben egy gyilkosság úgy oldódik meg, hogy a halott feltámad egy tehén feláldozásával, azonban ahogy látszódik, nagyon nem akaródzik megtalálni azt a tehenet és még a feltámadás ellenére sem akaródzik elfogadni a kényelmetlen igazságot, amit rendre próbálnak saját érdekeik mentén átformálni a hitetlenek.

Magyarázatok:

  • A 73. vers nem általános recept a feltámasztásra, hanem azt jelzi, mennyire könnyű Allahnak feltámasztania bárkit.
  • A 76. vers arra utal, hogy bár a Tóra megírta Mohamed megjelenését, a hitetlenek nem fogadják őt el prófétának.
  •  78. vers "vélekedése" érdek szerinti értelmezést takar (ld. 79 vers).
  • A 81. vers "körülvet"-je azt jelenti, hogy elszeparálódtak Allahtól.

Szójegyzék:

  • -
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr916520432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása