Artúr iszlám blogja

002. A tehén XIX. (153-163. versek)

2021. május 18. 09:26 - Liberális Artúr

153. Ó ti, akik hisztek! Az állhatatos türelemhez forduljatok segítségért és az imához! Allah bizony az állhatatosan türelmesekkel van.

154. És ne mondjátok azokról, akik megölettek Allah Útján, hogy halottak! Nem, ellenkezőleg, élők ők! Ám ti nem tudjátok.

155. És Mi bizony próbának vetünk alá benneteket némely dologgal a félelemből és az éhségből, és a javak, a lelkek és a gyümölcsök fogyatkozásával. Ám hirdess örömhírt az állhatatosan türelmeseknek!

156. Akik, ha valamilyen csapás sújtja őket azt mondják: "Bizony mi Allahé vagyunk és Hozzá fogunk megtérni!"

157. Ők azok, akiken az Uruktól való áldás van és könyörület. Ők azok, akik Vezettetnek.

158. Bizony Szafa és Marva, Allah által elrendelt rituálék helyei. Akik elvégzik a zarándoklatot a Kábához, vagy az umrat, közülük az nem követ el bűnt, ha e kettő között a körjáratot teljesíti. És, ha valaki önszántából hajt végre valami jót, a maga számára előnyös. Allah bizony hálásan Fogadó és Ő a Tudó.

159. És bizony azok, akik elrejtik azt, amit Mi kinyilatkoztattunk a világos magyarázatokból és a Vezetésből azután, hogy megmagyaráztuk azt az embereknek a Tórában, őket Allah átka sújtja és elátkozzák őket az elátkozók.

160. Kivéve azokat, akik megbánást mutatnak és kegyes cselekedeteket hajtanak végre és tudatják azt, amit elrejtettek. Ők azok, akik felé Én kiengesztelődve fordulok. Hiszen Én vagyok az, aki Elfogadja a bűnbánatot, és a Könyörületes.

161. Ám azok, akik hitetlenkednek és úgy halnak meg, hogy ők hitetlenek maradnak, rajtuk Allah átka van és az angyaloké és minden emberé.

162. Örökkön elátkozottan, a Pokol tüzében fognak időzni. A büntetésük nem enyhítteti és haladékot sem kapnak.

163. És a ti istenetek az egyedüli Isten! Nincs más isten csak Ő! A Könyörületes és az Irgalmas.

Röviden: A 153-157. versek türelemre intenek, a 158. vers a zarándoklat rituáléjával foglalkozik, majd a 159. verstől visszatérünk a szúra fő motívumához, az Egyenes Útról letérőkhöz.

Magyarázatok:

  • A 154. vers a barzah állapotára utal, amely köztes, passzív lét a halál és a Feltámadás Napja közt
  • Szintén a 154. vershez tartozik történelmi kontextus is: a 624-es badri csatában a medinai muszlimokra támadó mekkai túlerő szenvedett jelentős vereséget, a vers a gyászoló muszlimokat vigasztalja. A csata jelentősége, hogy a győzelem után megerősödött a muszlimok pozíciója Medinában.
  • A 158. vers önmagában megint hülyén hangozhat, lassan ki kell adnom egy saját Koránt :D Szóval "nem követ el bűnt, ha e kettő között a körjáratot teljesíti" - na de miért lenne ez bűnös dolog eleve, kérdezi az egyszeri olvasó? Hát azért, mert az iszlám előtt bálványimádó rituálék részei voltak az itteni körmenetek is.

Szójegyzék:

  • Allah Útja: Elsősorban az adakozást és a küzdelmet jelenti, de általánosságban véve bármilyen jószolgálatot.
  • Szafa és Marva: Két magaslat a Kábától párszáz méterre, a zarándoklat része. A történetük szerint Ábrahám feleségének (és Izmael anyjának), Hágárnak elfogyott a vize, ezért e két hegy között kutakodott fel-alá járkálva, míg egy csoda folytán forrás nem fakadt (ez lett a Zamzam kút)
  • umra: "Kis" zarándoklat, amely nem kötelező és rövidebb, mint a kötelező zarándoklat.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr1416564380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása