Artúr iszlám blogja

002. A tehén XXIII. (183-188. versek)

2021. május 24. 08:33 - Liberális Artúr

183. Ó ti, akik hisztek! Előíratott a számotokra a böjtölés, ahogyan előíratott azok számára is, akik előttetek éltek. Talán istenfélők lesztek.

184. Meghatározott számú napig kell ezt végeznetek. Ám annak, aki beteg közületek, vagy úton van annak hasonló számú más napon kell böjtölnie. És azok, akik képesek, de nem böjtölnek megváltást kell adniuk - egy szegénynek az élelmezése. Aki pedig önként tesz jót, az az ő számára jó! Ám jobb nektek, ha böjtöltök, ha igazán meg tudjátok érteni.

185. Ramadan hava, amelyben a Korán lebocsáttatott az emberek számára útmutatásként és az útmutatás és a különbségtevés világos bizonyítékaiként. Aki pedig jelen van e hónapban az böjtölje azt végig. Aki pedig beteg, vagy úton van, annak számára azonos számú más napon kell elvégezni. Allah könnyebbséget szeretne adni nektek, és nem akarja a nehézséget veletek szemben. Allah azt akarja, hogy töltsétek ki az előírt napok számát! és azt akarja, hogy Allah nagyságát magasztaljátok azért, amiért az Egyenes Útra vezérelt benneteket! Talán hálásak lesztek!

186. És ha kérdeznek téged Mohamed az Én szolgáim Rólam, akkor válaszold azt, hogy Én bizony közel vagyok. Felelek azon fohászkodó fohászára, aki Hozzám fordul. Ők is figyeljenek hát Rám és higgyenek Bennem! Talán az Egyenes Útra vezéreltetnek.

187. Megengedtetett nektek az, hogy a böjt éjszakáján közösüljetek asszonyaitokkal. Ők olyanok számotokra, mint a ruházat és ti is olyanok vagytok az ő számukra. Allah tudja, hogy ti megcsaltátok magatokat. Ám Ő kiengesztelődve fordult felétek, és megbocsátott nektek. és most éljetek velük házaséletet, és vágyakozzatok azután, amit Allah előírt a számotokra. És egyetek és igyatok egészen addig, amíg világossá nem válik számotokra a fehér és a fekete szál közötti különbség hajnalban! Ezt követően előírás szerint tartsátok be a böjtöt a következő éjszakáig. És ne közeledjetek asszonyaitokhoz, ha a mecsetekben áhítatba merülten vagytok. Ezek Allah által szabott határok. Ne közelítsétek meg azokat! Allah ekképpen teszi világossá az Ő Jeleit az emberek számára. Talán istenfélők lesztek!

188. És ne faljátok fel egymás között a vagyonotokat haszontalan bűnös módon! És a bírókat ne igyekezzetek általa befolyásolni, hogy így az emberek javainak egy részét bűnös módon eltékozolhassátok. Hiszen ti tudjátok.

Röviden: A böjt szabályai.

Magyarázatok:

  • Az iszlámban a böjt alatt az első imától napnyugtáig tartózkodni kell az evéstől, ivástól, nemi élettől egy hónapig (ez idén Magyarországon durván reggel fél háromtól este fél kilencig tartott), de ez ne csak fizikai, hanem lelki, viselkedésbéli önmegtartóztatást is kíván.
  • A 187. versben a "ruházat" metaforája a kényelemnek, erényességnek, védelemnek, de az intimitásnak is.
  • A 187. versben a "megcsaltátok magatokat" arra vonatkozik, hogy a böjt során kezdetben este is tartózkodtak az emberek a szextől - feleslegesen.
  • A 187. versben az "amit Allah előírt a számotokra" gyereket jelent.
  • A 187. versben a fehér és fekete szálak a hajnalodást jelentik.

Szójegyzék:

  • Ramadán: Az iszlámban holdhónapok vannak, a kilencedik a Ramadán, ekkor kapta meg Mohamed a Koránt 610-ben.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr4016568436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása