Artúr iszlám blogja

002. A tehén XXV. (197-210. versek)

2021. május 26. 22:01 - Liberális Artúr

197. A zarándoklat az ismert hónapokban történhet. És, aki ezekben a hónapokban magára vállalta a zarándoklat elvégzését, az ne éljen házaséletet, ne végezzen bűnös dolgot és ne vitázzon a zarándoklat alatt. Bármi jót tesztek is, arról Allah tud. Lássátok el magatokat útravalóval! Ám a legjobb útravaló az istenfélelem. Engem féljetek hát! Ó ti, akik ésszel bírtok.

198. Nem tekinthető bűnötöknek, ha gyarapodást áhítoztok a ti Uratoktól. És ha elvégeztétek a futást Arafattól akkor emlékezzetek meg Allahról a Muzdalifahnál. És emlékezzetek arra, hogy Ő vezérelt benneteket az Egyenes Útra, holott ti előtte a tévelygők közül valók voltatok.

199. Majd végezzétek el a futást onnan, ahonnan a többi ember végzi! És kérjétek Allah bocsánatát! Bizony Allah Megbocsátó és Könyörületes.

200. És ha elvégeztétek a ceremóniátokat, emlékezzetek meg Allahról, ahogyan atyáitokról emlékeztek meg, vagy még erősebb megemlékezéssel! Vannak az emberek között olyanok, akik azt mondják: "Urunk! Add meg nekünk e világon részünket!" Ám, az ilyen embernek a Túlvilágon nem lesz részesedése.

201. Ám van közöttük olyan is, aki azt mondja: "Urunk! Adj nekünk az evilági életben jót és a Túlvilágon is jót! És őrizz meg bennünket a Pokol büntetésétől!"

202. Nekik részesedésük lesz abból, amit megszereztek! És Allah Gyors a számon kérő elbírálásában.

203. Emlékezzetek meg Allahról meghatározott számú napokon! És az, aki két nap alatt sietve végzi azt el, azon nincs bűn. És ha valaki késlekedve végzi azt el nincs azon bűn. Vonatkozik ez azokra, akik félik Allahot. És féljétek Allahot! Tudnotok kell, hogy ti Őelőtte gyűjtettek majdan össze.

204. Van az emberek között olyan, akinek beszéde tetszéssel tölti el Mohamedet az élettel kapcsolatban és Allahot idézi tanúul arra, ami a szívében van. Ám ez a legveszélyesebb viszálykeltő.

205. És ha hátat fordít, a földön csak azon igyekszik, hogy romlást okozzon ott és hogy elpusztítsa a vetést és az újonnan érkezett utódokat. Ám Allah nem szereti a romlást, a romlás terjesztést, annak terjesztőit.

206. És ha az mondatik neki: "Féljed Allahot!" Bűnös gőg és fennhéjázás ragadja el. Neki a Pokol elégséges lesz! És milyen rossz nyugvóhely az!

207. Van az emberek között olyan is, aki saját magát viszi vásárra, Allah tetszését áhítozván. És Allah Könyörületes és Kegyelmes a szolgákkal.

208. Ó ti, akik hisztek! Mindannyian lépjetek be az iszlámba! És ne kövessétek a sátán nyomdokait! Hiszen ő nektek nyilvánvaló ellenségetek.

209. Ám, ha botlást követtek el azután, hogy a világos bizonyítékok eljöttek hozzátok tudnotok kell, hogy Allah Hatalmas és Bölcs.

210. Vajon azt várják-e, hogy Allah felhőkből készített sátrakban jöjjön el hozzájuk az angyalokkal együtt? A dolog már eldöntetett! És a dolgok Allahhoz térnek meg.

Röviden: A 193-197. versek továbbra is a zarándoklat módját írják le, a 204. verstől visszatérünk a hitetlenek győzködéséhez.

Magyarázatok:

  • A 197. versben a "vitatkozás" az veszekedés.
  • A 198. versben a "gyarapodás" kereskedést jelent.
  • A 210. vers arra utal, hogy amikor ez bekövetkezik, az a Feltámadás Napja lesz.

Szójegyzék:

  • Arafat: Domb Mekka közelében, ahol Mohamed 632-ben az egyik utolsó prédikációját intézte. Ma már 20 km-es gyaloglás helyett metróval lehet odamenni.
  • Muzdalifah, al-Masar al-Haram: Úton az Arafat felé azonban a zarándokok még megállnak ezen a területen jelképesen "megkövezni a sátánt". Ez annak állít emléket, amikor Iblisz megkísértette előbb Ábrahámot, hogy ne áldozza fel fiát, másodszor, amikor megkísértette Hágárt, hogy ne hagyja az áldozatot, harmadszor, amikor megkísértette Izmaelt, hogy ne hagyja magát feláldozni.
  • iszlám: A "muszlim" szóhoz hasonlóan ez is az s-l-m szótőből fakad, jelentése kb. "alávetni magad Allahnak".
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr9816572036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása