Artúr iszlám blogja

002. A tehén XXVII. (217-221. versek)

2021. május 31. 18:41 - Liberális Artúr

217. Kérdezni fognak téged a Radzsabról, és a harcról akkor. Mondd: "A harc abban bizony nagyon súlyos dolog. Ám az Allah Útjától való távoltartás és a hitetlenség Őbenne és a távoltartás az al-Maszdzsid al-Haramtól Mekkában és annak népének kiűzése onnan, még súlyosabb dolog Allahnál. Ők szüntelenül harcolnak ellenetek míg el nem tántorítanak benneteket a vallásotoktól, ha képesek rá. Bárki is, aki elhagyja a vallását közületek és úgy hal meg, hogy hitetlen, nos az ilyennek kárba vész a cselekedete az evilági életben és a Túlvilágon egyaránt. Ők a Pokol lakói lesznek, örökkön abban időznek majdan."

218. Bizony azok, akik hisznek és kivonulnak és harcolnak Allah Útján, ők remélhetik Allah könyörületét. És bizony Allah Könyörületes és Irgalmas.

219. És kérdezni fognak téged Mohamed a borról és a szerencsejátékról. Mondd: "E kettőben nagy bűn található, és hasznok is az emberek számára. Ám e kettő bűne nagyobb a bennük rejlő haszonnál." És kérdezni fognak, hogy mit adakozzanak. Mondd: "A felesleget!" Allah ekképpen világítja meg a jeleket, talán elgondolkodtok:

220. Az evilági életben és a Túlvilágon. Kérdezni fognak téged az árvákról. Mondd: "A velük való jó bánásmód már jó dolog. És, ha velük együtt közösen intézitek a dolgaitokat, úgy ők a testvéreitek. Allah tudja ki a bűnös módon cselekvő és ki a helyesen cselekvő. És, ha Allah akarta volna, akkor bizony szorult helyzetbe sodort volna benneteket. Bizony Allah Hatalmas és Bölcs."

221. Ne vegyetek feleségül hitetlen társító asszonyokat, mindaddig, amíg nem hisznek! Bizony egy hívő rabszolganő jobb egy társító asszonytól, még akkor is ha az tetszik nektek. És ne házasítsatok társítókhoz, hitetlenekhez az asszonyaitokat míg ezek a férfiak hívők nem lesznek. Bizony egy hívő szolga jobb, mint egy társító, még ha az tetszik is nektek. Azok a Pokolhoz hívnak! Ám Allah a Kerthez hív és a megbocsátására - az Ő engedelmével. És megmagyarázza az Ő Jeleit az embereknek. Talán okulnak.

Röviden: A 217-218. versek az iszlám ellen harcolókkal szembeni küzdelem fontosságáról szólnak, a többi vers a szerencsejáték, a drogok, az árvák vagyona és a házasság kérdéseivel foglalkozik.

Magyarázatok:

  • A 220. vers félreérthető. Arra utal, hogy azok rosszak, akik nevelőként kizárólag az árvák vagyonára ácsingóznak, míg a jók megosztják az árvákkal akár saját vagyonukat is és gyarapíthatják a kettőt együtt, holott az iszlám előírhatta volna akár azt is, hogy tilos legyen hozzányúlni az árvák örökségéhez.
  • A 221. vers csak azokat a nőket tiltja el muszlim férfiaktól, akik nem tartoznak a Könyv Népei közé.

Szójegyzék:

  • Radzsab: A hetedik holdhónap és a négy szent hónap egyike, amelyben tilos a harc. Egyes magyarázatok szerint azért, hogy el lehessen kezdeni készülni a két hónappal későbbi böjtre, egy másik lehetséges magyarázat szerint hogy el lehessen végezni valamikor a kis zarándoklatot is.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr216577420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása