Artúr iszlám blogja

002. A tehén XXIX. (229-231. versek)

2021. június 03. 06:24 - Liberális Artúr

229. A válás kétszer történhet meg ezt követően vagy meg kell tartani a helyes módon, vagy el kell engedni jóravaló módon. És ekkor nem megengedett nektek férfiaknak, hogy elvegyetek bármit is abból, amit nekik adtatok - ha csak nem attól félnek mind a ketten, hogy nem tartják be Allah törvényi szabályait. Ám ha attól féltek, hogy ők ketten nem tartják be Allah törvényi előírásait, akkor azzal nem követnek el bűnt, ha az asszony megváltja magát. Ezek Allah törvényi szabályozásai, ne lépjétek hát át azokat! És azok, akik Allah törvényi szabályait átlépik, ők a bűnösök.

230. Ha a férfi elválik a feleségétől, ezután nem megengedett ő a férfi számára, míg az asszony máshoz nem megy feleségül. És ha attól is elválik, akkor nem bűn rájuk nézve, ha visszatérnek egymáshoz, ha úgy gondolják, hogy betartják Allah törvényi előírásait. És ezek Allah törvényi szabályai. És Allah ezeket olyan embereknek magyarázza meg, akik értelemmel bírnak.

231. És ha ti férfiak elváltok az asszonyoktól és az asszonyok a megszabott határidőt elérték, akkor vagy tartsátok meg őket a megengedett illendő módon, vagy engedjétek el őket a megengedett illendő módon! Ám ne tartsátok vissza őket rájuk nézve ártalmasan, nehogy áthágjátok Allah törvényi szabályait. Az, aki ilyen módon cselekszik az önmaga ellen követ el bűnt. És ne tegyétek Allah jeleit a gúnyolódásotok tárgyává! És emlékezzetek Allah kegyelmére, amit veletek szemben gyakorolt, és arra, amit lebocsátott nektek a Koránból és a Bölcsességből, hogy intsen benneteket általa! Féljétek Allahot! És tudnotok kell, hogy Allah minden dologról tudomással bír.

Röviden: A válás mikéntjeiről esik szó.

Magyarázatok:

  • A 229. vers nehezen érthető; arra utal, hogy a feleség nyomós indok nélkül is elválhat, ha akar, de akkor fizesse vissza a hozományt.

Szójegyzék:

  • -
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr7416580466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása