Artúr iszlám blogja

002. A tehén XXXI. (236-242. versek)

2021. június 05. 09:10 - Liberális Artúr

236. Nem tekinthető bűnötöknek ha elváltok az asszonyoktól, míg nem érintettétek őket és nem állapítottatok meg nekik ajándékot. Lássátok el őket, a jómódban élő is képessége szerint és a szűkölködő is képessége szerint adjon nekik a javakból, illendő módon. Kötelesség ez a jóravalók számára.

237. Ám, ha elváltok tőlük, azelőtt, hogy illettétek volna őket, ám már ajándékot állapítottatok meg a részükre, akkor annak a fele, amit megállapítottatok a tiétek, kivéve, ha lemondanak róla, vagy lemond az, akinek a kezében van a házasság megkötésének joga. De, ha lemondotok, az sokkal közelebb van az istenfélelemhez. Ám ne feledjétek az egymás közötti nagylelkűséget! Allah látja mindazt amit ti tesztek.

238. Tartsátok meg az imákat és a középső imát! És ájtatosan, alázattal álljatok Allah elé!

239. Ám ha féltek, akkor vagy gyalog, vagy lóháton végezzétek az imát! Ám, ha már biztonságban vagytok emlékezzetek meg Allahról, ahogyan Ő tanított benneteket arra, amit nem tudtatok.

240. És azok, akik meghalnak közületek, de feleségeket hagynak maguk után, azok kötelesek a feleségeik számára hagyatékot tenni, ellátásukra egy teljes évre, elűzés nélkül. Ám, ha ők maguk mennek el, nem tekinthető bűnötöknek az, amit ők magukban, illendően tesznek. Allah Hatalmas és Bölcs.

241. Az elvált asszonyoknak illendő ellátás jár. Kötelesség ez az istenfélők számára.

242. Ilyen módon magyarázza meg Allah nektek az Ő Jeleit, talán használjátok az eszeteket.

Röviden: Házasságkötéskor a feleségeknek anyagi függetlenséget kell biztosítani minden esetre.

Magyarázatok:

  • A többször felbukkanó "ajándék" a mahr, amit a férj fizet a feleségnek házasságkötéskor, hogy biztosítsa a feleség anyagi függetlenségét.
  • A 238-239. versek látszólag nem kapcsolódnak a házasság témájához; egyes magyarázatok szerint arról lehet szó, hogy családi viszály és harc közben sem szabad megfeledkezni az imáról.
  • A 239. vers olyan helyzetre utal, amikor veszélyben lehet az imádkozó, pl. csata előtt.

Szójegyzék:

  • -
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr3016582734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása