Artúr iszlám blogja

002. A tehén XXXII. (243-248. versek)

2021. június 06. 21:30 - Liberális Artúr

243. Vajon nem láttad azokat, akik ezrével hagyták el lakhelyeiket, a haláltól való félelmükben. Allah azt mondta nekik: "Haljatok meg!" Majd életre keltette őket. Bizony Allah hatalmas kegyet gyakorol az emberekkel szemben. Ám a legtöbb ember nem hálás.

244. És harcoljatok Allah Útján! És tudnotok kell, hogy Allah a Halló és a Látó.

245. Ki az, aki Allahnak szép kölcsönt akar adni, hogy majdan sokszorosan megtetézve adja vissza azt neki Ő. Van úgy, hogy Allah szűken mér, és van úgy, hogy bőkezűen. Hozzá lészen visszatérésetek.

246. Vajon nem láttad az előkelőek tanácsát Jákob fiai között, Mózes után? Midőn mondták Sámuel prófétának: "Küldj nekünk egy angyalt vagy jelölj ki nekünk egy királyt, hogy harcolhassunk Allah Útján!" Így szólt: "Talán megtörténhetne az, hogy nem szálltok harcba, mikor megíratott számotokra a harc?" Mondták: "Miért ne harcolnánk Allah Útján? Hisz kiűzettünk lakhelyeinkről és gyermekeinktől." Ám miután előíratott a számukra a harc, csak kevesen nem fordultak el attól közülük. Allah ismeri a bűnösöket.

247. És mondta nekik Sámuel: "Bizony Allah elküldte nektek Sault, hogy királyotok legyen." Ők így szóltak: "Hogyan lehetne neki uralma felettünk, hiszen mi inkább jogosultak vagyunk a hatalomra, mint ő, neki nem jutott bőséges vagyon." Mondta: "Bizony Allah választotta ki őt a számotokra, és adott neki  bőséges tudást és testi erőt. Allah annak adja a királyi hatalmát, akinek akarja. Allah mindent körülvesz az Ő tudásával és Tudó."

248. És mondta nekik Sámuel: "Királyi uralmának jele az lesz, hogy elhozza nektek a frigyládát, amelyben a ti Uratoktól való Tóra lesz, és azon ereklyék, amelyeket Mózes nemzetsége és Áron nemzetsége hagyott hátra a számotokra. Ezt angyalok fogják hordozni. Bizony ebben jel van a számotokra, ha hívők vagytok."

Röviden: A küzdelem elől ne futamodjunk meg, úgyse rajtunk múlik halálunk. Ezt állítja párhuzamba Saul történetével.

Magyarázatok:

  • Nyilván egy konkrét csatahelyzetből fakadnak ezek a versek, de nem sikerült megtalálnom, melyik lehetett az.

Szójegyzék:

  • Sámuel (kb. i. e. 11. század): Feltételezések szerint a zsidók laza törzsszövetségben éltek az időszámításunk előtti második évezred első felében, ez volt a "bírák" kora, akik szükség esetén összefogták a törzseket. Az utolsó bíra Sámuel volt, aki utód híján végül királlyá nevezte ki Sault, majd Dávidot.
  • Saul (kb. i. e. 11. század): A zsidók államalapítója, aki egyesítette a zsidó törzseket, miután Sámuel az első királlyá nevezte ki. Az iszlámban a megnevezése Talut, ami egyesek szerint inkább Gideonra utal.
  • frigyláda: A Tízparancsolatot tartalmazó láda; az i. e. 6. században nyoma veszett.
  • Áron: Mózes testvére és segítője, Mária és Jézus felmenője, az első főpap.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr9116583754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása