Artúr iszlám blogja

002. A tehén XXXIII. (249-253. versek)

2021. június 07. 16:42 - Liberális Artúr

249. És miután Saul elindult a seregeivel, így szólt: "Allah bizony próbának fog alávetni benneteket egy folyó által. Aki iszik belőle, az nem tartozik hozzám, aki pedig nem ízleli azt meg, az hozzám tartozik, kivéve azokat, akik a kezükben egy kortyot vesznek belőle." Kevés kivétellel ittak belőle. És miután átkelt és a vele lévő hívők is átkeltek, mondták: "Nem vagyunk ma képesek harcolni Góliát ellen és seregei ellen." Azok, akik úgy gondolják Allahhal lesz találkozásuk így szóltak: "Mennyi kis számú sereg győzedelmeskedett már nagyszámú seregen, Allah engedelmével? Allah az állhatatosan kitartókkal van!"

250. És miután felálltak Góliát és seregeivel szemben, mondták: "Urunk! Állhatatos kitartással ruházz fel bennünket, és erősítsd meg lábainkat és segíts minket győzelemre a hitetlenek népe ellen!"

251. És vereséget mértek rájuk Allah engedelmével. Dávid pedig megölte Góliátot. Allah pedig királyi hatalmat adott neki és bölcsességet és megtanította őt arra, amire Ő akarta. Ám, ha Allah nem tartotta volna vissza az embereket - az egyiket a másik által - a földet romlás árasztotta volna el. Ám Allah a túláradó kegyelem Birtokosa a világokkal szemben.

252. Ezek Allah Jelei, amelyeket az Igazságnak megfelelően hirdetünk neked Mohamed. Bizony te a küldöttek közül való vagy!

253. Ezek a küldöttek. Közülük némelyeket kiválóbbá tettünk, mint mások. Van közöttük olyan, akihez Allah beszélt. Némelyeket fokokkal magasabbra emeltünk. Jézusnak, Mária fiának a nyilvánvaló bizonyítékokat adtuk és megerősítettük őt Gábriellel. Ha Allah akarta volna, akkor nem harcoltak volna egymással azok, akik utánuk éltek azt követően, hogy eljött hozzájuk a nyilvánvaló bizonyíték. Ám nézeteltérés támadt közöttük. Egyesek közülük hittek, mások hitetlenkedtek. Ha Allah azt akarta volna nem harcoltak volna egymással. Ám Allah azt tesz, amit Ő akar.

Röviden: A küzdelem kimenetele nem rajtunk múlik, amit Saul történetének folytatásával igazol. A 253. vers ezt a gondolatot viszi tovább, de itt már hangsúlyosabb az isteni akarat.

Magyarázatok:

  • A Dávid és Góliát sztorit hagyományosan a 624-es badri csata párhuzamaként szokták felhozni, ez választ ad a tegnapi kérdésemre is, hogy mely csata lehetett a versek hátterében.

Szójegyzék:

  • Góliát: Óriási filiszteus harcos (a filiszteusok ókori nép volt a környéken, akik az i. e. 6-5. században olvadtak be Babilonba)
  • Dávid (i. e. 11-10. század): Eredetileg egyszerű pásztor, aki többek közt Góliát legyőzésével népszerűségre tett szert és Saul halála után Sámuel őt jelölte ki az új királynak. Elfoglalta Jeruzsálemet és odavitette a frigyládát. Salamon apja, a zsoltárok szerzője.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr8316584336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása