Artúr iszlám blogja

002. A tehén XXXIV. (254-257. versek)

2021. június 08. 12:02 - Liberális Artúr

254. Ó, ti, akik hisztek! Adakozzatok abból, amivel gondoskodtunk rólatok, mielőtt eljön a Feltámadás Napja, amelyen nem lesz adás-vétel, sem barátság, sem közbenjárás! Bizony a hitetlenek a bűnösök.

255. Allah! Nincs más isten csak Ő! Az Élő, az Önmagában Létező Örök. Nem foghatja el Őt szendergés, sem álom. Övé minden, ami az egekben és a földön van! Ki merészelne közbenjárni Nála az Ő engedélye nélkül. Tudja mi van előttük és mi van mögöttük. Ám ők csak annyit érthetnek meg az Ő tudásából, amennyit Ő akar. Az Ő Kursiyyja átfogja az egeket és a földet. Ezek fenntartása nem okoz Neki fáradtságot. Ő a Magasztos és a Hatalmas.

256. Nincs kényszer a vallásban! Ím világossá lett az Egyenes Út és a tévelygés különbözősége. Aki megtagadja a bálványokat és hisz  Allahban az a legszilárdabb kapaszkodóba fogódzik, amely elszakíthatatlan. Allah a Halló és a Tudó.

257. Allah a segítője azoknak, akik hisznek. Kihozza őket a sötétségből a fényre. Ám azok, akik hitetlenkednek az ő segítőjük a hamis istenségek, aki kihozza őket a fényből a sötétségekbe. Ők a Pokol népe, örökkön abban fognak időzni.

Röviden: Az adakozásból kiindulva jutunk el újra az egyistenhitűséghez és annak helyes mivoltához.

Magyarázatok:

  • A 255. vers az egyik legnépszerűbb és az egyistenhitűséget legjobban kifejező verse a Koránnak, ezért gyakran idézik tárgyakon.
  • A 256. vers történelmi kontextusa vagy az volt, hogy erőszakkal próbáltak medinai zsidókat áttéríteni és ezt tiltotta meg az első mondat vagy az, hogy érveljenek az iszlám mellett, hiszen felesleges a kényszer, amikor evidens, hogy ez az igaz vallás.

Szójegyzék:

  • Kursiyy: A 255. verset a Trón Versnek nevezik, valójában azonban a kursiyy jelenthet tudást vagy Allah "lábának" a helyét - ebben az értelemben a trón magasabb minőséget jelent.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr3816585718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása