Artúr iszlám blogja

002. A tehén XXXIX. (282-283. versek)

2021. június 14. 15:49 - Liberális Artúr

282. Ó, ti, akik hisztek! Ha megszabott időre adóssági ügyet bonyolítotok le egymás között, azt írjátok le! Egy írnok írja le közöttetek méltányos módon. Egyetlen írnok sem tagadhatja meg, hogy leírja úgy, ahogyan Allah tanította meg. Írjon! Az diktáljon, akit az adósság terhel, és félje Allahot, az Urát, és ne igyekezzen levenni az összegből semmit. Ha az adós gyengeelméjű, vagy gyámoltalan, avagy nem képes diktálni, akkor a gyámja diktáljon méltányos módon. Két tanút hívjatok férfiaitok közül! Ha nincs két férfi, akkor egy férfi és két asszony, olyanokat, akikkel elégedettek vagytok, mint tanúk! Ha egyikük megtéved a másik emlékeztesse és figyelmeztesse. A tanúk pedig nem húzódhatnak ha felszólíttatnak. Ne tekintsétek méltóságon alulinak, hogy írásba foglaltatik, legyen az kevés, avagy sok, egészen a szabott időig. Így méltányosabban viselkedtek Allah előtt, megfelelőbben végzitek a tanúskodást, és biztosítjátok, hogy ne merüljenek fel kételyek. Ha azonban olyan dologról van szó, ami éppen jelen van, és magatok között forgatjátok, akkor nem tekinthető vétketeknek, ha nem írjátok le. De, ha adásvételt bonyolítotok le, akkor hívjatok tanúkat! Nem bántalmaztathatik sem az írnok, sem a tanú! Ha mégis bántalmazást követnétek el velük szemben, akkor hibát követtek el. Féljétek Allahot! Allah tanít benneteket. Allahnak mindenről tudomása van.

283. Ha úton vagytok és nem találtok írnokot, akkor óvadékot kell letétbe helyezni. Ha valaki valami letétet bíz valaki másra, az adja vissza a letétet, akire bízták! És félje Allahot, az ő Urát! Ne titkoljatok el tanúságot! Aki eltitkolja, annak vétkes a szíve. Allah tudja azt, amit ti tesztek.

Röviden: A kölcsönadás helyes módja.

Magyarázatok:

  • 282. vers az egész Koránban a leghosszabb. Feminista olvasóim felvonhatják elsőre a szemöldöküket, hogy miért két nőnek kell helyettesítenie egy férfit, de ennek praktikus okai vannak. Egyetlen megbízható, "képes" nő is elegendő valójában, egy másodikra azért van szükség, mert egyfelől ilyen ügyletekben jellemzően járatlanok voltak a nők a 7. században, másrészt gyakrabban kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy nem tudnak megjelenni a tanúskodáshoz.

Szójegyzék:

  • -
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturiszlam.blog.hu/api/trackback/id/tr3516593370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása